Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:19 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 178 de ani de la naşterea marelui scriitor Ion Creangă

ro

01 Mar, 2015 00:00 4900 Marime text
Unul dintre cei mai importanţi scriitori români, Ion Creangă, s-a născut, după cum a mărturisit într-o schiţă autobiografică, pe 1 martie 1837, în satul Humuleşti, judeţul Neamţului. Dupa mitrica satului Humuleşti, data naşterii este 10 iunie 1839.

Copilăria lui Ion Creangă este cunoscută publicului prin prisma operei autobiografice "Amintiri din copilărie", care i-a adus reputaţia de mare prozator. Deoarece mama lui dorea să îmbrăţişeze meseria de preot, a fost înscris la Şcoala catihetică din Fălticeni. În perioada 1855-1859, a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Socola, pentru a se înscrie apoi la Facultatea de Teologie din Iaşi.

Între anii 1875-1883, îndemnat de Mihai Eminescu, Ion Creangă a scris cele mai importante opere ale sale şi a debutat în publicaţia "Convorbiri literare" cu povestea "Soacra cu trei nurori". Dintre creaţiile sale nemuritoare amintim "Capra cu trei iezi", "Dănilă Prepeleac", "Fata babei şi fata moşneagului", "Povestea lui Harap-Alb", "Punguţa cu doi bani", "Păcală", "Prostia omenească", "Ursul păcălit de vulpe".

Abecedarul lui Creangă

În 1868, la Iaşi, în 4000 de exemplare, apărea manualul lui Ion Creangă, "Metodă nouă de scriere şi cetire pentru anul clasei I-a primare". Abecedarul, scris de Creangă, împreună cu A. Simionescu, V. Răceanu, N. Climescu, G. Ienăchescu şi C. Grigorescu, a demonstrat că scrisul poate fi învăţat odată cu cititul, prin introducerea treptată a vocalelor şi a consoanelor.
"Creangă se uni cu cinci institutori (...) spre a comunica un abecedar ca lumea. Până atunci, copiii învăţaseră să citească cum da Dumnezeu şi după cum era şi dascălul, cărţi fiind puţine şi proaste...", declara G. Călinescu despre această lucrare.

Moartea unui mare scriitor

Potrivit Wikipedia, între anii 1883 şi 1889, scriitorul român a fost bolnav de epilepsie. Ion Creangă a murit în urma unui astfel de atac, în noaptea de ajun a anului 1889. Înmormântarea a avut loc la cimitirul Eternitatea din Iaşi.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii