Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:24 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Scriitorul care a bucurat milioane de oameni cu lucrările sale a murit pe 21 aprilie

ro

21 Apr, 2016 00:00 2181 Marime text

 
"Părintele literaturii americane”, Mark Twain, a murit de angină pectorală, la data de 21 aprilie 1910, în Redding, Connecticut. Celebrul scriitor a fost înmormântat lângă soția sa, în cimitirul Woodlawn din Elmira.
 
Samuel Langhorne Clemens, cunoscut mai târziu sub numele de Mark Twain, s-a născut în Florida şi a fost primul mare prozator nord-american care și-a câștigat un renume universal. După ce şi-a pierdut tatăl când avea 12 ani, a fost trimis la un tipograf, în ucenicie. Ulterior, a plecat de acasă şi a lucrat, timp de patru ani, ca pilot. De abia după o carieră în jurnalism, s-a remarcat ca scriitor de călătorie, umorist şi lector.
 
Existența sa aventuroasă de ucenic tipograf, pilot pe Mississippi, miner, apoi ziarist în Nevada, i-a oferit un inepuizabil câmp de observație, de care s-a folosit în cariera sa.
 
Lucrarea "Prinț și cerșetor” a fost prima încercare a lui Mark Twain de a scrie ficțiune istorică. Acțiunea este plasată în anul 1547 și îi are în prim-plan pe doi băieți care seamănă foarte bine unul cu celălalt: Tom Canty, un copil dintr-o familie săracă, ce locuiește cu tatăl său în Offal Court, Londra, și Prințul Edward, fiul regelui Henric al VIII-lea al Angliei.
 
De-a lungul anilor, Mark Twain a scris "Un yankeu la curtea regelui Arthur", "Aventurile lui Huckleberry Finn", "Aventurile lui Tom Sawyer". Deşi la momentul publicării, "Aventurile lui Tom Sawyer" nu a avut foarte mare succes, reuşind cu greu să se vândă, în prezent, se numără printre cele mai citite cărţi din lume, romanul fiind ecranizat de peste 20 de ori.  
 
Viaţa scriitorului a fost marcată de numeroase încercări: moartea fiului său de numai un an şi şapte luni, decesul soţiei sale, Olivia, trecerea în nefiinţă a două dintre cele trei fiice ale sale.
 
Citate celebre semnate de Mark Twain:
 
"Pe majoritatea oamenilor îi supără acele pasaje din Scriptură pe care ei nu le pricep, dar pasajele care mă deranjează pe mine sunt tocmai acelea pe care le înțeleg.”
 
"A te lăsa de fumat este cel mai ușor lucru; eu mă las în fiecare zi!”
 
"E mai bine să taci din gură și să-i lași pe ceilalți să creadă că ești un prost, decât să vorbești și să înlături orice îndoială.”
 
"Ferește-te de cei care încearcă să-ți tempereze ambițiile. Oamenii neînsemnați tot timpul vor face asta, dar cei cu adevărat importanți te vor face să simți că și tu, la rândul tău, poți deveni important.”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii