Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Poetul care spunea despre limba română că este „dumnezeiesc de frumoasă”... (video)

ro

31 Mar, 2016 00:00 4649 Marime text
Nichita Stănescu, unul dintre cei mai de seamă scriitori și eseiști pe care i-a avut limba română, pe care el însuși o considera „dumnezeiesc de frumoasă”, s-a născut la data de 31 martie 1933. Nichita Hristea Stănescu, pe numele lui complet, a fost poet, scriitor şi eseist, fiind ales post-mortem membru al Academiei Române.
 
„Un campion al nopţilor albe închinate poeziei şi filozofării”, Nichita Stănescu a debutat simultan cu poezie, în martie 1957, în revistele „Tribunaşi” şi „Gazeta literară”. Trei ani mai târziu, a avut loc debutul editorial, cu volumul „Sensul iubirii”.
 
În decursul vieţii, a deţinut mai multe funcţii, dintre care le amintim pe cele de redactor la secţia de poezie a „Gazetei literare” şi redactor-şef adjunct la revista „Luceafărul”. În 1987, publică volumul de poezii „Epica Magna”, pentru care este distins cu premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române.
 
Premiile primite pentru creația sa stau mărturie a talentului său: Premiul Uniunii Scriitorilor (1964, 1969, 1972,1975), Premiul Internațional „Gottfried von Herder” (1975), Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române pentru volumul de poezii „Opera Magna” (1978), precum şi multe altele.
 
În ceea ce priveşte viaţa personală, în anul 1952, Nichita s-a căsătorit cu Magdalena Petrescu, o dragoste din adolescenţă, însă cei doi se vor despărţi după doar un an. În 1962, Nichita îşi uneşte destinul cu poeta Doina Ciurea. Dragostea lor a inspirat tema volumului „O viziune a sentimentelor”. Şi poeta Gabriela Melinescu, cu care a avut o relaţie timp de aproape zece ani, l-a inspirat pe Nichita. Ulterior, poetul s-a îndrăgostit de Todoriţa (Dora) Tărâţă, care a rămas alături de el până la moartea acestuia.
 
În noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983, poetul s-a stins din viaţă, la Spitalul Fundeni. Diagnosticul oficial a fost stop cardio-respirator.
 
Foto: Adevarul
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii