Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 4 iulie, prima femeie care a primit un premiu Nobel...

ro

04 Jul, 2014 00:00 1953 Marime text
În urmă cu 80 de ani, s-a stins din viaţă Marie Curie, om de ştiinţă de origine poloneză şi laureat al Premiului Nobel. Marie Curie, prima femeie din lume care a fost distinsă cu un premiu Nobel şi singurul savant ce a primit două premii prestigioase, în domenii ştiinţifice diferite, fizică şi chimie, este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivităţii naturale şi al aplicaţiilor acestora în medicină.
 
În 1920, Marie Curie descoperă că este bolnavă de cataractă, o consecinţă a faptului că a studiat timp de mulţi ani elementele radioactive. Starea ei de sănătate se înrăutăţeşte cu fiecare an ce trece, iar în 1934, la vârsta de 67, moare de leucemie.
 
Născută la Varşovia, într-o familie numeroasă, Maria Sklodowska, pe numele ei adevărat, îşi termină studiile secundare, obţinând medalia de aur. Din cauza lipsurilor financiare, de abia la vârsta de 24 de ani reuşeşte să se înscrie la Universitatea Sorbona din Paris, unde se licenţiază în fizică şi matematică.
În anul 1895, Marie se căsătoreşte cu Pierre Curie şi împreună încep cercetările în domeniul radioactivităţii, cei doi descoperind două elemente radioactive, poloniul şi radiul. Datorită acestei performanţe, în anul 1903, Marie şi Pierre primesc Premiul Nobel pentru Fizică, alături de Henri Becquerel.
 
După trei ani de zile, soţul ei, Pierre, îşi pierde viaţa, în urma unui accident, iar Marie continuă singură cercetările şi reuşeşte izolarea radiului. Pentru această performanţă, primeşte Premiul Nobel pentru Chimie. 
Printre alte realizări remarcabile se numără şi publicarea unui tratat în domeniul radioactivităţii, care a influenţat un număr remarcabil de oameni de ştiinţă. De asemenea, Marie a fost prima femeie profesor în cadrul Universităţii Sorbona.
 
În anul 1995, rămăşitele Mariei şi ale lui Pierre au fost mutate la Paris, în cadrul Panteonului, în onoarea realizărilor lor, ce au reprezentat începutul unei noi ere în domeniul fizicii şi al chimiei. Astfel, Marie a devenit prima femeie care se odihneşte alături de cei mai străluciţi oameni ai Franţei.
 
„Viaţa nu este uşoară pentru niciunul dintre noi. Dar ce contează? Trebuie să fim perseverenţi şi, mai presus de toate, să avem încredere în noi înşine. Trebuie să credem că ne-am născut pentru un scop, pe care trebuie să-l îndeplinim“, este unul dintre citatele lăsate de Marie Curie.
 
Sursa foto: clccharter.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii