Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:38 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 23 iunie, s-a stins din viaţă actorul Peter Falk, cel care l-a interpretat pe locotenentul Columbo

ro

23 Jun, 2014 00:00 2084 Marime text
Peter Falk s-a stins din viaţă la vârsta de 83 de ani, în locuinţa sa din Beverly Hills, după ce, timp de mai mulţi ani, a suferit de demenţă şi de boala Alzheimer.
Actorul s-a născut la New York şi are origini poloneze şi ruseşti. În urma extirpării unei tumori maligne, la vârsta de trei ani, şi-a pierdut ochiul drept şi, pentru restul vieţii, a purtat un ochi de sticlă. În pofida acestui handicap, Peter Falk a practicat o serie de sporturi, precum baseball şi baschet.
Deşi a obţinut o diplomă de master în Administraţie Publică, nu a profesat niciodată şi s-a dedicat actoriei. În anul 1956, a debutat pe Broadway şi, în următorii ani, a jucat roluri minore în câteva pelicule. Succesul s-a datorat interpretării unui rol secundar, în filmul „Murder, Inc“, lansat în 1960, pentru care a primit o nominalizare la Oscar, la categoria cel mai bun actor în rol secundar.
Deşi a apărut în numeroase filme şi producţii de televiziune, cel mai important rol este, de departe, cel al locotenentului Columbo, un detectiv particular, haios şi inteligent, interpretat, pentru prima dată, în anul 1968. Datorită succesului înregistrat, producătorii au decis să realizeze un serial de televiziune, care a avut zece sezoane şi 69 de episoade.
În anul 1973, pentru rolul din serialul „Columbo“, a fost distins cu Globul de Aur. De asemenea, pentru acest rol, Peter Falk a obţinut patru premii Emmy.
În ceea ce priveşte viaţa personală, Peter Falk a fost căsătorit de două ori, şi, împreună cu prima soţie, a adoptat două fete, una dintre ele fiind detectiv în viaţa reală.

Sursa foto: digitalspy.co.uk
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii