Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

​Ştiaţi că...? Pe 21 mai, unul dintre cei mai prolifici autori din literatura română...

ro

21 May, 2016 00:00 1410 Marime text
Scriitorul Tudor Arghezi, pe numele său adevărat Ion N. Theodorescu, s-a născut la București, la data de 21 mai 1880. Tatăl său, Nae Theodorescu, originar din Gorj, a fost un mic funcționar, în timp ce identitatea mamei sale a rămas până azi controversată.
 
Viitorul scriitor a fost nevoit să se întreţină singur încă de la vârsta de 11 ani, din cauza situaţiei financiare precare a familiei sale. După școala primară, a urmat cursurile gimnaziului „Dimitrie Cantemir” și apoi pe cele ale liceului „Sfântul Sava” din București. Timp de patru ani, Arghezi a fost călugăr la Mănăstirea Cernica, unde a învăţat taina mânuirii cuvintelor.
 
După ce a călătorit în ţări precum Franţa şi Italia, Arghezi s-a întors în România, în 1912. Despre anii petrecuţi în Europa avea să declare mai târziu că perioada a fost o etapă fără de care nu s-ar fi desăvârşit ca scriitor. După ce revine în țară, începe colaborarea la Facla, Viața Românească, cu versuri, pamflete.
 
La vârsta de 47 de ani, Tudor Arghezi a publicat primul volum de versuri, „Cuvinte potrivite”, cae a fost primit cu elogii de criticii din acea perioadă. În anul 1934, i s-a acordat Premiul Național pentru Poezie, alături de George Bacovia.
 
A fost închis la Bucureşti şi apoi în lagărul de la Târgu Jiu, după apariţia unui pamflet usturător, în care era atacat ambasadorul german Manfred von Killinger. Multe dintre însemnările lui Arghezi din anii în care a fost interzis s-au pierdut,altele au fost aduse la lumină de către familie.
 
Tudor Arghezi rămâne unul dintre cei mai prolifici autori din literatura română şi unul dintre poeţii cu o importantă contribuţie la dezvoltarea liricii româneşti.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii