Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:27 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 20 mai, Corneliu Coposu, un destin greu încercat, dar care a lăsat urme adânci în istoria României...

ro

20 May, 2015 00:00 1638 Marime text
Corneliu Coposu, personalitatea care, timp de mai bine de jumătate de secol, şi-a dedicat viaţa unei politici în care morala şi onoarea să fie atributele principale, s-a născut la data de 20 mai 1914.
 
Corneliu Coposu, în 1940, a primit funcţia de secretar politic al lui Iuliu Maniu, pe care îl însoţea în toate negocierile politice. Corneliu Coposu avea misiunea de a întreţine relaţii confidenţiale cu reprezentanţii guvernului englez la Liverpool, cu emisarii români de la Stockholm, cu comandantul militar aliat din Foggia, Italia.
 
După Revoluția din 1989, a reîntemeiat oficial PNȚ, sub numele de Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat, și a fost președinte al PNȚCD-ului între 1990 și 1995. În această calitate, a fondat Convenția Democrată Română, al cărei prim președinte a fost.
 
În decursul vieţii, a suferit numeroase persecuţii. A fost arestat, pe 14 iulie 1947, împreună cu întreaga conducere a PNŢ, în ceea ce s-a numit „Înscenarea de la Tămădău”. Se spune că întreaga operaţiune a fost organizată de Partidul Comunist pentru a justifica desfiinţarea PNŢ. În 1956, i s-a înscenat un proces pentru „înaltă trădare a clasei muncitoare” şi pentru „crimă contra reformelor sociale”. A fost condamnat la muncă silnică pe viaţă, iar până în anul 1964 a fost închis, fiind eliberat după 17 ani de detenţie. După eliberare, a lucrat ca muncitor necalificat pe şantierele de construcţii.
 
În 1995, Republica Franceză l-a numit Ofiţer al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie acordată de Republica Franceză cetăţenilor străini.
 
Marele om politic a murit în anul 1995, la Bucureşti. Numeroase locuri publice îi poartă numele, printre care şi un bulevard din centrul capitalei.
 
Sursa foto: tvr.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii