Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:47 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 17 decembrie, Spiru Haret, "mare patriot" şi "mare ministru"...

ro

17 Dec, 2015 00:00 1424 Marime text
 

La data de 17 decembrie 1912, s-a stins din viaţă Spiru Haret, matematician, sociolog, om politic, promotor al culturii şi membru titular al Academiei Române. Contemporanii l-au elogiat cu titluri importante, precum "mare patriot", "părinte al ţărănimii", "mare ministru".
 
Tatăl lui Spiru Haret a fost notar şi apoi judecător, fiind nevoit să se mute de mai multe ori, în funcţie de cerinţele serviciului. Din acest motiv, Spiru Haret a început şcoala la Dorohoi, a continuat-o la Iaşi şi a terminat-o la Bucureşti.
 
La vârsta de 23 de ani, a absolvit cursurile Universităţii din Bucureşti, cu o licenţă dublă: în fizică şi matematică. În acelaşi an, a obţinut o bursă la Paris, devenind primul străin şi, implicit, primul român doctor în matematici la Sorbona.
 
Începând cu anul 1879, Haret a devenit membru corespondent al Academiei Române, 13 ani mai târziu, primind drepturi depline. Prin elaborarea şi aprobarea legii învăţământului din 1898, a reorganizat domeniile învăţământului şi culturii: a ridicat durata de şcolaritate până la opt ani, a încurajat caracterul ştiinţific al învăţământului liceal şi metodele active de predare (învăţare - evaluare), a înfiinţat pentru elevii săraci cantine şcolare.
 
Într-o formă mai mult sau mai puţin modificată, structura sistemului pus la punct de Spiru Haret a asigurat mersul şi principiile şcolii româneşti.
 
Sursa foto: Wikipedia  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii