Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:41 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? "Nabucco", una dintre cele mai frumoase şi emoţionante creaţii din repertoriul verdian... (video)

ro

09 Mar, 2015 00:00 2524 Marime text
Se împlinesc 173 de ani de la premiera spectacolului "Nabucco", una dintre cele mai frumoase şi emoţionante creaţii din repertoriul verdian. Premiera a avut loc pe 9 martie 1842, la Teatro alla Scala din Milano, sub numele original de "Nabucodonosor". Ulterior, i-a rămas numele definitiv de "Nabucco".

"Nabucco", compusă într-un moment dificil pentru Verdi

Opera a fost compusă de Giuseppe Verdi, în 1841, pe un libret de Temistocle Solera, şi reprezintă prima creaţie verdiană care s-a bucurat de un succes imens, datorat şi interpretării magistrale a sopranei Giuseppina Strepponi, care, mai târziu, îi va deveni soţie. 
 
La acea vreme, compozitorul italian declara: "Aceasta era opera cu care începe într-adevăr cariera mea artistică. Şi, deşi am avut multe dificultăţi de înfruntat, este cert că Nabucco s-a născut sub o stea norocoasă".
 
Nabucco este prescurtarea numelui regelui asirian al Babilonului Nabucodonosor al doilea, care a domnit în jurul anului 600 î.Hr.. Opera a fost scrisă de Verdi într-un moment dificil, după moartea soţiei sale, Margherita, şi a celor doi copii ai lor.
 
Spectacolul are două teme principale, respectiv dorinţa de libertate a poporului evreu din timpul robiei din Babilon şi nebunia personajului principal Nabucco. Spre sfârşitul operei, el îşi revine şi îi eliberează pe evrei din robie. Acţiunea se desfăşoară la Ierusalim şi în vechiul Babilon.

Verdi, sfătuit să se orienteze spre un alt domeniu

În 1813, pe 10 octombrie, în localitatea Le Roncole, s-a născut compozitorul italian Giuseppe Verdi. Părinţii săi, Carlo Giuseppe Verdi şi Luigia Uttini, deţineau o mică fermă. Încă de la o vârstă fragedă, a luat lecţii de muzică şi a învăţat să cânte la mai multe instrumente, iar la şapte ani, era organist în cadrul bisericii.
 
În 1832, se prezintă la Conservatorul din Milano, dar este respins, unul dintre profesori sfătuindu-l să se orienteze spre alt domeniu. Însă nu renunţă şi, între anii 1843-1850, compune 13 opere, printre acestea numărându-se "I Lombardi alla prima crociata", "I due Foscari", "Macbeth", "Luisa Miller". 
 
În anul 1901, Verdi se stinge din viaţă, la Milano.
 
Sursa foto:  www.thestar.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii