Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:43 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Molière, unul dintre maeştrii satirei comice...

ro

17 Feb, 2015 00:00 3600 Marime text
În timpul spectacolului „Bolnavul închipuit”, la data de 17 februarie 1673, Molière, scriitor francez de teatru, director şi actor, s-a prăbuşit pe scenă şi s-a stins din viaţă câteva ore mai târziu, în locuinţa personală. Se spune că purta haine de culoare galbenă, de aici superstiţia conform căreia galbenul nu poartă noroc actorilor.

Deoarece în acele vremuri nu era permis ca actorii să fie îngropaţi în cimitire obişnuite, soţia sa, Armande, i-a cerut regelui Ludovic al XIV-lea să-i permită să organizeze funeralii „normale”, pe timp de noapte. Înmormântarea a avut loc pe 21 februarie, la 9.00 seara, într-o zonă din cimitir destinată copiilor nebotezaţi.

Liderii bisericii au refuzat să participe la ceremonia de înmormântare.
În 1817, Molière a fost reînhumat în Cimitirul Père Lachaise, lângă mormântul lui La Fontaine.
 
Despre primii ani din viaţa lui Jean-Baptiste Poquelin, pe numele lui real, nu se cunosc prea multe date. Se spune că şi-ar fi pierdut mama în copilărie, iar tatăl său ar fi fost exigent cu el.

În iunie 1643, împreună cu iubita sa de la acea vreme, cu un frate şi o soră a acesteia, Molière a fondat compania teatrală „L’Illustre Theatre”, care a dat faliment doi ani mai târziu. Conform Wikipedia, aceasta a fost perioada în care şi-a asumat pseudonimul Molière, inspirat de numele unui mic sat din sudul Franţei.
 
În anul 1658, ajunge la Paris, unde joacă în tragedia „Nicomede” a lui Corneille, dar şi în „Le Docteur amoreux” („Doctorul îndrăgostit”). Astfel, devine cunoscut şi primeşte titlul de „Troupe de Monsieur”. Un an mai târziu, joacă în piesa „Les Precieuses ridicules” („Preţioasele ridicole”), una dintre marile sale capodopere, fiind, totodată, şi o primă încercare de a satiriza unele comportamente comune la acea vreme în Franţa.

Deşi şi-a manifestat preferinţa pentru tragedie, Molière a devenit celebru pentru satirele sale. În decursul vieţii, cu succes, a satirizat comportamentul uman, ipocrizia claselor dominante, falsa erudiţie şi relaţiile conjugale.

Tipuri şi caractere, personaje ale căror nume au devenit substantive comune, sinonime cu tot atâtea trăsături şi comportamente umane, situaţii antologice pentru definirea unei tipologii, replici memorabile, gestică şi mimică pe măsură - toate se regăsesc în cele 36 de piese în versuri sau în proză scrise de Molière.
 
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii