Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:09 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Mihai Viteazul, a cărui domnie va deţine întotdeauna o semnificaţie deosebită în istoria patriei noastre...

ro

09 Aug, 2015 09:24 3025 Marime text
Una dintre cele mai importante personalităţi ale istoriei româneşti, Mihai Viteazul, a fost ucis în urma ordinului dat de generalul Gheorghe Basta, la data de 9 august 1601 (în stil vechi). Capul domnitorului a fost luat de unul dintre căpitanii săi şi înmormântat, potrivit Wikipedia, de Radu Buzescu la Mânăstirea Dealu, lângă Târgovişte.

Ca nume şi origine, Mihai Viteazul este considerat ca fiind un descendent al familiei Pătraşcu, una dintre cele mai înstărite din Ţara Românească, din acea perioadă. În tinereţe, Mihai Viteazul s-a ocupat de negustorie, unde a dat dovadă de o abilitate înnăscută.
 
În 1593, devine domn al Ţării Româneşti, confirmat de Poarta Otomană, iar şapte ani mai târziu, îl alungă de la tronul Moldovei pe Ieremia Movilă, realizând prima unire a ţărilor române. Deoarece a iniţiat eliberarea popoarelor din Balcani, a recâştigat independenţa Ţării Româneşti şi a realizat prima unire politică a celor trei Ţări Române, domnia lui Mihai Viteazul va deţine întotdeauna o semnificaţie deosebită în istoria patriei noastre. Din acest motiv, s-au scris mii de studii cu privire la concepţiile militare, politice sau religioase ale lui Mihai Viteazul.

Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii