Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:32 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Mahatma Gandhi, una dintre cele mai fascinante personalităţi ale secolului XX...

ro

02 Oct, 2014 00:00 4353 Marime text
În data de 2 octombrie 1869, în vestul Indiei, într-o familie înstărită, s-a născut Gandhi, una dintre cele mai fascinante personalităţi ale secolului XX. Datorită atitudinii non-violente împotriva discriminării din Africa de Sud şi India, dar şi a învăţăturilor sale, se numără printre cele mai importante modele ale umanităţii.

Mohandas Karamchand, pe numele lui adevărat, a învăţat de la mama sa primele lucruri despre lume şi religie, care i-a inoculat dragostea pentru adevăr şi dreptate. A fost supranumit „Mahatma“, care înseamnă „suflet mare“ în sanscrită. La vârsta de 13 ani, a fost căsătorit cu Kasturbai Nakanji, o fată de aceeaşi vârstă cu el. După moartea tatălui său şi a primului copil, viaţa lui Gandhi s-a schimbat radical.
A studiat Dreptul în Londra, unde a îndurat multe forme de discriminare, pentru că pielea sa avea o altă culoare. Frizerul nu vroia să-l tundă, nu avea voie să poarte turban în sala de judecată, iar după o anumită oră, nu putea să iasă din casă fără permisiune.

În anul 1893, a plecat în Africa de Sud, unde a rămas timp de 20 de ani, luptând pentru independenţa concetăţenilor săi. După ce a revenit în ţara natală, a devenit un adevărat conducător al luptei de eliberare naţională a Indiei. S-a impus pentru implementarea unor măsuri educaţionale, contribuind la îmbunătăţirea situaţiei generale.
Ca lider al partidului Congresul Naţional Indian, funcţie pe care a ocupat-o până în 1947, Gandhi a promovat principiul „rezistenţei pasive“. În acest sens, a organizat campanii de nesupunere civilă împotriva coloniştilor englezi. A fost închis de câteva ori, iar în semn de protest faţă de măsurile coloniştilor britanici, a răspuns cu lungi perioade de grevă a foamei. Când a izbucnit al Doilea Război Mondial, Gandhi a declarat că este împotriva războiului.

În anul 1948, a fost omorât cu focuri de revolver, în timpul unei ceremonii religioase. Cu doar zece zile înaintea morţii sale, în locul în care Gandhi organizase o rugăciune colectivă, a explodat o bombă. De asemenea, cu doar câteva zile înainte de atentat, a rostit cuvintele: „Dacă mi-e scris să mor de glonţul unui nebun, o voi face zâmbind“. Vestea morţii sale a afectat o lume întreagă.
Gandhi şi-a respectat filosofia de viaţă, devenind o inspiraţie pentru oamenii din întreaga lume, printre aceştia numărându-se şi Martin Luther King, luptătorul american pentru drepturi civile.
 
Sursa foto: www.biography.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii