Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:29 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Lumea literară a pierdut un important poet pe 6 aprilie

ro

06 Apr, 2016 00:00 2392 Marime text


Poetul Virgil Carianopol s-a stins din viaţă în data de 6 aprilie 1984 şi a fost înmormântat în Bucureşti, la cimitirul Bellu.
 
Ca scriitor, Virgil Carianopol s-a format în cadrul grupării literare Panait Cerna, la a cărei revistă „Vraja” a lucrat ca redactor, iar debutul literar a avut loc în anul 1928, cu poezia „Gânduri”, în „Zorile Romanaţiului”. Editorial a debutat în 1931, cu volumul „Flori de spin”, după care au urmat alte aproape 30 de volume de versuri, literatură pentru copii, memorialistică, volumele sale fiind bine primite de public şi de critica literară.
 
Şi-a semnat o parte din scrieri cu diferite pseudonime, precum: V. Olteanu, Virgil Călugăru, V. Cariopol, V. Jianu, Vicar. În anul 1937, a publicat „Scrisori către plante”, volum distins cu Premiul de poezie al Societăţii Scriitorilor Români.
 
La scurtă vreme după instaurarea comunismului, mulţi scriitori români, printre care şi Virgil Carianopol, au fost arestaţi din motive politice, fiind anchetaţi şi torturaţi, deoarece au frecventat un cenaclu literar găzduit de sora lui Pamfil Şeicaru, considerat cel mai mare gazetar dintre cele două războaie mondiale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii