Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:50 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? În urmă cu 40 de ani, Nadia Comăneci, prima gimnastă care a obţinut nota zece la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal...

ro

03 May, 2015 09:28 1666 Marime text
Astăzi, se împlinesc 40 de ani de când Nadia Comăneci, una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii, a uimit întreaga lume la Campionatele Europene de gimnastică desfăşurate în Norvegia. La această competiţie, Nadia, care avea 13 ani şi jumătate, a cucerit patru medalii de aur: la individual compus, bârnă, sărituri şi paralele.
 
Nadia Comăneci este cunoscută ca fiind prima gimnastă care a obţinut nota zece la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal. Pe ecran a apărut nota 1.00, deoarece afişajul electronic nu era programat pentru a arăta 10. Antrenorul Béla Károlyi s-a îndreptat spre juriu pentru a cere explicaţii, momentul fiind descris astfel: „Scuzaţi-mă, am spus, este foarte important pentru mine să ştiu nota Nadiei. Şi atunci, un membru suedez al juriului, foarte agitat, mi-a arătat cele zece degete ale mâinilor. Zece? Ce-i asta zece? Vreau nota Nadiei, am strigat nedumerit. Şi atunci am auzit vocea crainicului: «Doamnelor şi domnilor, pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, Nadia Comăneci a obţinut nota zece!»”. „O stea se naşte“, au titrat americanii.
 
Multiplă campioană mondială şi europeană, Nadia a fost primul sportiv român inclus în memorialul Internaţional Gymnastics Hall of Fame.
 
În decembrie 2003, a publicat cartea „Scrisori către o tânără gimnastă“, care cuprinde minieseuri ce surprind momente importante din cariera sa.
 
Sursa foto: libertatea.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii