Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:52 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? În 1922 – S-a născut Iannis Xenakis, matematician, arhitect, inginer constructor si compozitor francez de origine greaca

ro

29 May, 2015 00:00 2724 Marime text
Iannis Xenakis (în greacă Ιάννης Ξενάκης); n. 29 mai 1922, Brăila, - d. 4 februarie 2001, Paris) a fost un compozitor și arhitect de origine greacă care a lucrat preponderent în Franța. Muzica lui Xenakis este influențată de interesele sale din matematică și acustică.

Biografie

Xenakis s-a născut într-o familie de greci din Brăila. Tatăl lui Clearcos Xenakis conducea o agenție de import-export engleză iar mama lui, fluentă în franceză și germană și o bună pianistă, a fost cea care i-a deschis dragostea pentru muzică. Iannis este cel mai mare dintre trei frați, ceilalți doi ajung pictor, respectiv profesor de filosofie în Statele Unite. După moartea mamei în 1927 copii sunt crescuți de guvernante franceze, engleze și germane. În 1932 Iannis pleacă în Grecia, în toamna anului 1938 mutându-se la Athena pentru a-și pregătii examenul de admitere la institutul politehnic. Reușește acest examen, dar nu mai apucă să înceapă școala care este închisă după intrarea trupelor lui Mussolini în Grecia. Iannis se implică în mișcarea de rezistență. Participând la manifestații împotriva ocupanților este închis de italieni și mai apoi de germani. Pe 1 ianuarie 1945 este rănit grav de un obuzbritanic, totuși odată ieșit din spital se implică mai departe în activități politice clandestine. Urmărit reușește să scape prin Italia spre Paris. În Grecia este condamnat (în lipsă) la moarte pentru terorism politic. În decembrie 1947 începe să lucreze ca inginer la atelierul Le Corbusier.

A înființat "Centrul de studii de matematică și automatică muzicală" CÉMAMU (Centre d'études de mathématique et automatique musicales), cu scopul aplicării cunoștințelor tehnice și științifice în muzică. Pentru realizarea compozițiilor sale, s-a folosit de un calculator.

Sursa: wikipedia.org

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii