Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Horea şi Cloşca, conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania de la 1784...

ro

28 Feb, 2015 00:00 2824 Marime text
Astăzi, se împlinesc 230 de ani de când Horea (Vasile Ursu Nicola) şi Cloşca (Ion Oargă), conducătorii răscoalei ţărăneşti din Transilvania de la 1784, au fost executaţi public prin tragere pe roată, pe un mic deal de lângă cetatea Alba Iulia.
 
Execuţia s-a desfăşurat după un ritual dinainte stabilit. Mai întâi a fost executat Cloşca, care a primit 20 de lovituri, fiind urmat Horea, care, potrivit Wikipedia, a primit doar o lovitură ce i-a fracturat unul dintre picioare. Deoarece se dorea înspăimântarea iobagiilor români, corpurile celor doi au fost dezmembrate şi expuse în diferite sate şi oraşe din Ardeal.
 
Cel de-al treilea conducător al marii revolte ţărăneşti, Crişan, (Marcu Giurgiu), s-a spânzurat în închisoarea de la Alba Iulia cu curelele de la opinci.
 
Răscoala din 1784, numită şi "Răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan", a reprezentat o acţiune importantă de revoltă a ţărănimii iobage dinTransilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. Au participat iobagi români, maghiari, saşi de pe domeniile nobililor şi statului, mineri, meşteşugari, dar şi preoţi.
 
Răscoala a izbucnit la data de 1 noiembrie 1784 şi s-a încheiat la sfârşitul lui decembrie 1784, când Horea şi Cloşca au fost capturaţi de către autorităţi. La un an de la răscoală, în 1785, printr-un act promulgat de Iosif al II-lea a fost desfiinţată iobagia.
 
Sursa foto: cultura.bzi.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii