Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:38 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Draga Olteanu-Matei, reprezentantă a generaţiei de aur a teatrului românesc...

ro

24 Oct, 2014 09:53 2973 Marime text
Născută pe 24 octombrie 1933, în capitală, îndrăgita actriţă Draga Olteanu-Matei împlineşte, astăzi, venerabila vârstă de 81 de ani.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, iar în 1956, a debutat în piesa „Ziariştii” de Alexandru Mirodan. Reprezentantă a generaţiei de aur a teatrului românesc, Draga Olteanu-Matei are un palmare bogat, ce cuprinde 90 de filme, peste 50 de piese de teatru şi 100 de roluri în televiziune. Dintre piesele de teatru în care a interpretat roluri memorabile amintim „Omul care a văzut moartea”, „Adam şi Eva”, „Tartuffe”, „Jocul de-a vacanţa”, „Gaiţele”, iar în ceea ce priveşte filmul, la loc de onoare se află „Nea Mărin miliardar” şi multe altele.
În anul 2002, a fost distinsă cu Ordinul Naţional Steaua României, în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”. De asemenea, în 2003, a obţinut Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast), pentru „Cea mai bună actriţă”, iar în 2004, Premiul UNITER pentru întreaga activitate.
 
Sursa foto: www.cinemagia.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii