Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:24 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Creatorul lui Goe a murit într-o zi de 9 iunie

ro

09 Jun, 2016 00:00 2646 Marime text
 

La data de 9 iunie 1912, s-a stins din viaţă, la Berlin, unul dintre cei mai importanţi scriitori români, Ion Luca Caragiale. Alături de Ion Creangă, Ioan Slavici şi Mihai Eminescu, este considerat unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii române.
 
Pe parcursul vieţii, Caragiale a fost scriitor, dramaturg, nuvelist, poet, pamfletar, comentator politic şi ziarist. Debutul literar a avut loc la vârsta de 21 de ani, iar colaborarea la revistele „Claponul“ şi „Calendarul claponului“ au reprezentat o pregătire pentru activitatea de scriitor satiric şi dramaturg.
 
I.L. Caragiale s-a remarcat prin felul în care a subliniat nuanţele realităţilor, ale limbajului şi ale comportamentului românilor. Nota comică se face simţită în schiţele „Dl. Goe“, „Bubico“, în comediile de moravuri şi caracter, precum „O scrisoare pierdută“ și „Conul Leonida faţă cu reacţiunea”. Prin aceste scrieri, a atins perfecţiunea artistică.
 
Numele dramaturgului a fost atribuit, în 1952, unui liceu din Ploiești devenit ulterior colegiu național, unei străzi, dar și Casei de Cultură a orașului. De asemenea, în Ploiești au fost ridicate în cinstea lui Ion Luca Caragiale un bust, dar și un ansamblu statuar amplasat în centrul orașului, în apropierea Palatului Administrativ.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii