Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Chitaristul cu o tehnică de neîntrecut, Jimi Hendrix... (video)

ro

18 Sep, 2014 00:00 2210 Marime text
În urmă cu 44 de ani, în Londra, la vârsta de 28 de ani, s-a stins din viaţă cântăreţul, chitaristul şi compozitorul american Jimi Hendrix, unul dintre cei mai influenţi artişti din istorie. A murit în urma unei supradoze, în circumstanţe care nu au fost elucidate.

Jimi Hendrix a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale hard rock-ului, un chitarist cu o tehnică de neîntrecut, numit de revista Rolling Stone, în anul 2003, „cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor“.

Johny Allen Marshall Hendrix, pe numele lui complet, s-a născut în Seattle, pe 27 noiembrie 1942, şi a învăţat să cânte la chitară de unul singur. În 1966, s-a stabilit în Londra, unde a pus bazele formaţiei Jimi Hendrix Experience, alături de basistul Noel Redding şi de bateristul Mitch Mitchell. Primul single a fost „Hey Joe“, care a propulsat trupa în topurile britanice.

Un an mai târziu, Hendrix a susţinut primul concert adevărat în ţara natală, la festivalul de la Monterey, la finalul căruia i-a uimit pe toţi cei prezenţi când şi-a dat foc la chitară. Ulterior, incendierea instrumentului a devenit un fel de marcă a artistului, care a fost preluată de numeroşi artişti rock.
Trupa lui Hendrix a lansat piesele „Purple Haze“, „Foxy Lady“ şi „The Wind Cries Mary“, devenite piese de rezistenţă. Albumele, printre acestea numărându-se „Are You Experienced?“, „Bold as Love“ şi „Electric Ladyland“, au făcut istorie. Ulterior, Hendrix a format o nouă trupă, Band of Gypsies.

Artistul a susţinut ultimul concert în august 1970, la un festival rock britanic. Un an mai târziu, a fost lansat un album solo al lui Hendrix, „The Cry of Love“, pe care acesta l-a înregistrat înainte de a muri.
 
Sursa foto: thewire.com

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii