Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:23 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Cel mai prolific regizor român de film s-a născut pe 13 aprilie (video)

ro

13 Apr, 2016 00:00 2930 Marime text
Regizorul, actorul și producătorul Sergiu Nicolaescu, care şi-a legat viaţa de domeniul filmului, s-a născut la data de 13 aprilie 1930, în Târgu Jiu. Astăzi, ar fi împlinit 86 de ani.
 
Încă din copilărie i-au plăcut filmele și a visat să devină actor. Însă, în anul 1952, a absolvit Politehnica, devenind inginer, meserie pe care a practicat-o la Studioul „Al. Sahia” până în 1965, intrând astfel în lumea filmului. „Eram inginer, am intrat foarte de tânăr în cinematografie, (...) mi-a plăcut această nouă lume. Eu am pornit, de fapt, pe un alt gen, filme de artă, scurtmetraje fără dialoguri la studiourile Sahia, unul dintre ele a ajuns chiar și la Cannes”, spunea marele regizor într-un interviu acordat Agerpres, în anul 2010.
 
Filmografia sa impresionantă cuprinde filme la care, în afară de regizor sau co-regizor, este în egală măsură actor sau scenarist. A devenit cunoscut datorită unor producţii istorice, precum „Dacii” (1966) şi „Mihai Viteazul” (1970). De-a lungul carierei, a abordat o largă arie tematică și de gen, inclusiv serialul de televiziune, comedia, drama psihologică.
 
Din filmografia sa, selectiv, amintim „Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte", „Cu mâinile curate", „Ultima noapte de dragoste", „Nea Mărin miliardar", „Ciuleandra", „Triunghiul morţii", „Orient Express".
 
Sergiu Nicolaescu a scris şi cărţi, printre acestea numărându-se „Revoluția. Începutul adevărului” (1995), „Cartea revoluției române decembrie '89” (1999), „Recviem pentru adevăr” (1999), „Lupta pentru putere. Decembrie '89” (2005).
 
La data 28 decembrie 2012, maestrul a fost operat, pe cale laparoscopică, la Spitalul Elias, în contextul unei afecțiuni digestive cronice benigne. A murit câteva zile mai târziu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii