Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:25 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Cel despre care George Călinescu a spus că este „întâiul poet mare din epoca modernă”...

ro

07 May, 2016 00:00 2588 Marime text
Poetul, publicistul și omul politic Octavian Goga s-a stins din viaţă la data de 7 mai 1938. Trupul poetului a fost transportat la București și depus la Ateneu, fiind apoi înhumat în Cimitirul Bellu. Ulterior, rămășițele pământești ale poetului național au fost reînhumate la Ciucea.
 
Octavian Goga s-a născut la 20 martie/1 aprilie 1881, în Rășinarii Sibiului, în familia preotului Iosif Goga și a Aureliei. Pe 24 decembrie 1897, debuta cu versuri în revista „Tribuna” din Sibiu. Încă nu împlinise 17 ani. I-a fost publicată poezia „Atunci şi acum”, semnată Tavi. Conform Wikipedia, Ion Pop-Reteganul de la Revista „Ilustrată” (Bistriţa) i-a trimis următoarele încurajări: „Ai talent, tinere amic, cultivează-l cu diligenţă, că poţi deveni mare.”
 
După ce a publicat poezii în diverse publicaţii, de abia la data de 15 septembrie 1903, a semnat prima poezie cu numele Octavian Goga. Începând cu anul 1920, a devenit membru al Academiei Române.
 
George Călinescu afirma în „Istoria literaturii române de la origini până în prezent” (1941), că „după Eminescu și Macedonski, Goga e întâiul poet mare din epoca modernă, sortit prin simplitatea aparentă a liricii lui să pătrundă tot mai adânc în sufletul mulțimii, poet național totdeodată și pur ca și Eminescu”.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii