Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Autorul celebrului roman "Marele Gatsby", F. Scott Fitzgerald, s-a născut pe 24 septembrie

ro

24 Sep, 2015 00:00 2383 Marime text
Autorul celebrului roman "Marele Gatsby", F. Scott Fitzgerald, s-a născut la data de 24 septembrie 1896, în Minnesota (SUA). O sursă a numelui său provine de la sora lui, Louise Scott, una dintre cele două fete care au murit cu puţin timp înainte de naşterea sa. Peste ani, Fitzgerald avea să scrie: "Mama a pierdut ceilalţi doi copii cu trei luni înainte să mă nasc eu. Cred că de atunci am început să fiu un scriitor". 
 
Portretul copilului Fitzgerald a conturat imaginea unui băiat cu o inteligenţă mult peste medie şi cu interes pentru literatură. La 13 ani, deja publicase o proză scurtă poliţistă într-un ziar local. După ce a fost dezamăgit de cursurile pe care le-a urmat în vederea dezvoltării tehnicii sale de scriitor, Fitzgerald a renunţat la studii, alăturându-se trupelor de armată americane.
 
Înspăimântat de ideea că ar putea să moară în război fără a-şi vedea visele literare realizate, scrie, în săptămâna dinaintea înrolării, un întreg roman. Deşi manuscrisul i-a fost respins, a primit încurajări din partea editorilor. Ulterior, realizează că nu este făcut pentru armată, iar în anul 1925, a trimis manuscrisul a ceea ce astăzi este cunoscut ca fiind "Marele Gatsby". Romanul nu a fost foarte bine primit, fapt care a accentuat nesiguranţa scriitorului.
 
În 1927, Fitzgerald s-a mutat la Hollywood, unde avea să obţină cel mai mare salariu anual din timpul vieţii: 29.757 de dolari. Pe lângă prozele scurte, a început să scrie şi scenarii de film, lucru pe care-l considera "degradant", dar pe care-l urma din raţiuni financiare.
 
Scriitorul a murit la vârsta de 44 de ani. La moartea lui, puţină lume din America îi mai menţiona numele. Însă distribuirea a 150.000 de copii din romanul "Marele Gatsby" pentru soldaţii de pe front i-a deschis drumul lui Fitzgerald către adulaţia postumă.
 
În 1933, cu şapte ani înainte de moartea sa, a scris o scrisoare pentru fiica lui, ce conţinea o listă de lucruri pentru care ar trebui să se preocupe sau să le ignore: "Lucruri pentru care să-ţi faci griji: Fă-ţi griji pentru curaj. Fă-ţi griji pentru curăţenie. Fă-ţi griji pentru eficienţă. Fă-ţi griji pentru echitaţie. Lucruri pentru care să nu-ţi faci griji: Nu-ţi fă griji pentru opinia publică. Nu-ţi fă griji pentru păpuşi. Nu-ţi fă griji pentru trecut. Nu-ţi fă griji asupra viitorului. Nu-ţi fă griji despre cum o să creşti mare. Nu-ţi fă griji că s-ar putea ca cineva să ţi-o ia înainte. Nu-ţi fă griji pentru succes. Nu-ţi fă griji pentru eşecuri, doar dacă s-au întâmplat din cauza ta. Nu-ţi fă griji pentru ţânţari. Nu-ţi fă griji pentru muşte. Nu-ţi fă griji pentru insecte, în general. Nu-ţi fă griji pentru părinţi. Nu-ţi fă griji pentru băieţi. Nu-ţi fă griji pentru dezamăgiri. Nu-ţi fă griji pentru plăceri. Nu-ţi fă griji pentru satisfacţii", mesajul complet al lui Fitzgerald pentru fiica sa.
 
Sursa foto: biography.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii