Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:26 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Au trecut 30 de ani de la accidentul centralei Cernobîl

ro

26 Apr, 2016 00:00 5790 Marime text


În urmă cu 30 de ani, pe 26 aprilie, se producea una dintre cele mai mari catastrofe, accidentul de la Centrală Nucleară de la Cernobîl, care a afectat, pe termen lung, milioane de persoane din mai multe ţări europene.
 
La data de 26 aprilie 1986, două explozii au zguduit reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl. Accidentul s-a produs în timpul unui test de siguranţă. O procedură greşită a determinat o creştere dramatică a nivelului energetic: învelişul de grafit al reactorului a luat foc. După explozia centralei, aflată în Ucraina la graniţa cu Belarus, a fost eliberat un nor puternic radioactiv care a contaminat o mare parte a Europei. 
 
Numeroasele rapoarte medicale din zona Cernobîl descriu o situaţie sumbră, menţionând o creştere a mortalităţii infantile, pierderi de sarcină, naşteri cu probleme, copii cu malformaţii şi suferind de afecţiuni respiratorii, digestive, neurovegetative, osoase şi musculare, reproductive, hematologice, urinare, cardiovasculare, genetice, de sistem imunitar, precum şi tumori atât maligne, cât şi benigne. Specialiştii avertizează că efectele radiologice extrem de grave vor continua în următorii 3.000 de ani.
 
Belarus a fost ţara cel mai grav afectată de dezastrul de la Cernobîl, deoarece până la 70% din precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul acestei ţări. Nici România nu a scăpat de efectele catastrofei. Specialiştii spun că există o legătură între dezastrul de la Cernobîl şi creşterea cazurilor de cancer, în special tiroidian.
 
La 30 de ani de la catastrofa nucleară, Cernobîlul este un oraş fantomă şi arată exact ca în ziua în care a fost părăsit de oameni. Specialiştii spun că ar putea fi nevoie de 100 de ani pentru ca nivelul emisiilor radioctive să fie nul.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii