Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:29 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, toţi cei iubesc dansul au motiv de bucurie (video)

ro

29 Apr, 2016 00:00 3489 Marime text

 
Oamenii au dansat de mii de ani, mărturie fiind figurile de dansatori ce apar în picturile rupestre din Europa și Africa, datând din timpuri preistorice. În 1982, Institutul Internaţional de Teatru, prin Comitetul Internaţional al Dansului, a hotărât, ca în fiecare an, pe 29 aprilie, să fie sărbătorită Ziua Internaţională a Dansului. Evenimentul comemorează şi ziua în care s-a născut Jean-Georges Noverre, creatorul baletului de acţiune şi promotorul dansului ca artă independentă.
 
Noverre, supranumit Shakespeare al dansului, s-a născut la Paris, pe 29 aprilie 1727, într-o familie de protestanți. În ciuda dorinţei părinţilor lui de a se dedica unei cariere militare, Noverre a devenit dansator. La întrebarea ce este baletul, a căutat un răspuns în doctrina lui Aristotel și afirma că baletul, de orice tip ar fi, trebuie să aibă două părți: una calitativă, iar cealaltă cantitativă: „Baletul este însă și un tablou sau o suită de tablouri reunite printr-un subiect; scena este pânza pe care autorul își așterne ideile; muzica, decorurile și costumele alcătuiesc culorile; coregraful baletului este pictorul acestui tablou. Când este bine compus, baletul este o pictură vie a moravurilor, obiceiurilor, costumelor și pasiunilor, în care există un grad de tensiune pe care cuvintele nu-l ating sau, mai degrabă, pentru care nu există cuvinte. Atunci intervine dansul în acțiune”, a spus Noverre.
 
Cu prilejul acestei zile, la nivel mondial sunt organizate evenimente culturale, precum cursuri, seri de dans sau spectacole de stradă.

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii