Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:43 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, cosmonautul român Dumitru Prunariu îşi sărbătoreşte ziua de naştere

ro

27 Sep, 2015 00:00 2788 Marime text
 
Primul român care a zburat în spaţiu îşi sărbătoreşte ziua de naştere pe 27 septembrie. Este vorba despre Dumitru Prunariu, care, astăzi, împlineşte 63 de ani.
 
Originar din Braşov, viitorul cosmonaut s-a născut într-o familie de intelectuali, tatăl său era de profesie inginer, iar mama, cadru didactic la o şcoală generală. Pasiunea pe care o are pentru zbor s-a manifestat încă din copilărie, așa cum declara într-un interviu: „De mic copil mi-am dorit să zbor. Închideam ochii și simțeam că plutesc peste munți, văi, descopeream lumi noi. M-au fascinat întotdeauna abisul albastru, înălțimile infinite”, spunea Prunariu.
 
În decursul carierei, a fost ofiţer inginer în cadrul Comandamentului Aviaţiei Militare, şef al Aviaţiei Civile Române, preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, ambasador al României în Federaţia Rusă. În perioada 1978-1981, a urmat cursuri de pregătire pentru zboruri cosmice pilotate pe nave sovietice de tip „Soiuz" şi laboratoare de tip „Saliut".
 
14 mai 1981 este data la care Dumitru Prunariu a devenit al 103-lea pământean care a ajuns în spaţiu, iar România, a 11-a ţară din lume care a trimis un cosmonaut propriu. A urcat în navă alături de cosmonautul sovietic Leonid Popov, comandantul echipajului. Cei doi s-au întâlnit cu Vladimir Kovalionok şi Victor Savinîh, cosmonauţi sovietici care se aflau deja pe orbita circumterestră. În decursul celor şapte zile petrecute la bordul navei, au realizat împreună 22 de experimente ştiinţifice şi s-au rotit de 125 de ori în jurul planetei.
 
După acest zbor, Dumitru Prunariu a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României.
 
Sursa foto: Wikipedia
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii