Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:51 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Anton Pann, un pasionat colecționar de muzică românească...

ro

02 Nov, 2015 00:00 3627 Marime text


Anton Pann, compozitor al muzicii imnului național al României, s-a stins din viaţă în ziua de 2 noiembrie 1854, la întoarcerea dintr-o călătorie prin Oltenia, de unde contractase o răceală puternică. A fost înmormântat la Biserica Sfântul Stelian (Lucaci) din București, din apropierea casei sale.
 
Un pasionat colecționar de muzică românească, Anton Pann a fost poet, profesor de muzică religioasă, compozitor de muzică religioasă, folclorist, literat şi publicist. A fost supranumit de Mihai Eminescu „finul Pepelei, cel isteț ca un proverb”, în poemul Epigonii.
 
Anton Pann s-a născut în satul Sliveni din Bulgaria. A oscilat între muzică şi literatură, dar aşa cum însuşi mărturisea „de cele mai multe ori balanţa înclina spre arta sunetelor”. Acompus muzică pe versurile poeziei „Un răsunet”, scrisă de Andrei Mureşan.


Printre culegerile şi creaţiile sale muzicale se numără compoziţii orientale, romanţe şi cântece de lume, precum „Bordeiaş, bordei, bordei”, „Inima mi-e plină”, „Până când nu te iubeam”, „Sub poale de codru verde”.
   
Sursa foto: ziarullumina.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii