Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:08 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se naşte Pieter Zeeman, fizician olandez, laureat al Premiului Nobel pentru fizică

ro

25 May, 2015 16:15 2359 Marime text
Pieter Zeeman (n. 25 mai 1865 - d. 9 octombrie 1943, Amsterdam) a fost fizician olandez, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în anul 1902, împreună cu Hendrik Lorentz, pentru serviciul extraordinar adus științei datorită studiilor lor privind influența magnetismului asupra radiației, cunoscut ca Efectul Zeeman.

A studiat la Universitatea din Leiden, unde a predat până când a devenit profesor de fizică la Universitatea din Amsterdam, în 1900. 

Lucrările sale de cercetare s-au axat, între altele, asupra emisiei luminii de către atomii excitaţi şi propagării semnalelor luminoase în mediile aflate în mişcare. în 1896, Zeeman a descoperit că liniile spectrale ale unei surse de lumina supuse unui câmp magnetic au mai multe componente, fiecare dintre ele având o anumită polarizare. Acest fenomen, numit mai târziu efectul Zeeman, a confirmat teoria electromagnetica a luminii. Efectul Zeeman se referă la scindarea liniei spectrale în două sau mai multe linii de frecvente diferite. Acest efect se produce când sursă de lumina este plasată într-un câmp magnetic. Că aplicaţie practică, acest fenomen a ajutat la identificarea nivelurilor energetice în atomi, fiind şi un mod de a studia nucleii atomici, rezonanţă paramagnetică a electronului şi de a măsură câmpul magnetic al Soarelui sau al altor stele. 

Pentru descoperirea acestui efect (1896), Pieter Zeeman a primit, în 1902, cel de-al doilea Premiu Nobel pentru fizică, împreună cu Hendrick Antoon Lorentz, autorul ipotezei că un câmp magnetic infiuenteaza frecvenţa luminii emise.

Sursa foto wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii