Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc şapte ani de la moartea pictorului Sabin Bălaşa

ro

01 Apr, 2015 09:45 2175 Marime text
Unul dintre cei mai apreciaţi pictori români, Sabin Bălaşa, s-a stins din viaţă pe 1 aprilie 2008, după o luptă cu cancerul pulmonar. A fost înmormântat la Cimitirul Eternitatea din Iaşi.
 
Pe lângă pictor, Sabin Bălaşa a fost regizor de filme de pictură animată şi scriitor. S-a născut în Oltenia, la Dobriceni, pe 17 iunie 1932. Tatăl său era preot, iar mama sa, învățătoare. Sabin Bălaşa a absolvit Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti şi a urmat cursuri la Academia de Pictură din Perugia.
 
Lucrările lui au fost dorite de colecţionari importanţi, atât din România, cât şi din Europa şi Statele Unite. Din acest motiv, operele lui Sabin Bălaşa se vindeau la preţuri foarte mari, în comparaţie cu cele ale clasicilor români. Pictorul s-a bucurat de popularitate chiar şi în perioada comunismului, el participând, de-a lungul anilor, la zeci de expoziţii de grup sau personale, fiind distins cu o serie de premii. Astfel, pictorul român participă la expoziţii organizate în ţară şi în străinătate.
 
Printre tablourile sale cele mai cunoscute se numără „Tinereţe", „Solemnitate", „Exodus", „Luceafărul", „Miracol", „Dimineaţa planetei", „Icarus". De asemenea, este autorul a trei romane, şi anume „Deşertul albastru”, „Exodul spre Lumină” şi „Democraţie în oglinzi”. Între anii 1956-2007, a publicat numeroase articole în presa scrisă, dintre care menţionăm „Arta – un mod de a trăi”, „Semnul maturităţii”, „Viitorul este o consecinţă”.
 
Sursa foto: jurnalul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii