Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:42 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 90 de ani de la moartea scriitorului Ioan Slavici

ro

17 Aug, 2015 00:00 2265 Marime text
În urmă cu 90 de ani, s-a stins din viaţă scriitorul şi jurnalistul Ioan Slavici, membru corespondent al Academiei Române. Pe ultimul drum, marele scriitor a fost condus de familia sa, săteni din împrejurimi, dar şi de Liviu Rebreanu, din partea Societăţii Scriitorilor Români.
 
Considerat unul dintre marii clasici ai literaturii române, Ioan Slavici a fost al doilea copil al cojocarului Sava şi al Elenei. Viitorul scriitor a frecventat şcoala din satul natal, liceul din Arad şi cursurile Universităţii din Budapesta, pe care le-a întrerupt din cauza unei stări precare de sănătate.
 
În anul 1871, Slavici a debutat cu o comedie în paginile revistei „Convorbiri literare“, la îndemnul poetului Mihai Eminescu, deşi Slavici credea mai mult în vocaţia sa de observator al vieţii sociale şi politice decât în cea de scriitor. Se spune că tot Eminescu l-ar fi îndemnat să scrie şi prima poveste.
 
Dintre cele mai importante scrieri literare ale lui Slavici, amintim romanul „Mara“, nuvelele „Moara cu noroc“ şi „Pădureanca“, poveştile „Păcală în satul lui“, „Zâna Zorilor“, memoriile „Lumea prin care am trecut“, „Închisorile mele“.
 
Opera lui Slavici a fost influenţată de viaţa satului ardelean, „oferind o frescă a moravurilor, a  comportamentului oamenilor, în funcţie de stratificarea lor socială, în cele mai mici detalii ale ţinutei, îmbrăcăminţii, vorbirii şi gesturilor“, potrivit criticului George Călinescu, care îl considera pe scriitor un „instrument de observaţie excelent“.
 
De-a lungul anilor, Slavici a deţinut funcţii importante: a fost profesor, redactor la ziarul „Timpul“ din Bucureşti, fondator al „Tribunei“ din Sibiu, secretar al Comisiei Colecţiei Hurmuzachi. Scriitorul a fost şi un jurnalist controversat. În urma articolelor sale, a fost închis de cinci ori, în Austro-Ungaria şi în România.

Sursa foto: Wikipedia
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii