Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 82 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu

ro

31 Mar, 2015 00:00 2935 Marime text
Poetul care obişnuia să spună despre limba română că este „dumnezeiesc de frumoasă”, Nichita Stănescu, s-a născut pe 31 martie 1933, la Ploieşti. Nichita Hristea Stănescu, pe numele lui complet, a fost poet, scriitor şi eseist, fiind ales post-mortem membru al Academiei Române.
 
Tatăl său provenea dintr-o familie de mici meşteşugari şi comercianţi, iar mama, Tatiana Cereaciuchin, se trăgea dintr-o familie de condiţie nobilă. Nichita a urmat Liceul „Sfinţii Petru şi Pavel” din Ploieşti, devenit „Mihai Viteazul”, pentru ca apoi să urmeze cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti.
 
„Un campion al nopţilor albe închinate poeziei şi filozofării”, Nichita Stănescu a debutat simultan cu poezie, în martie 1957, în revistele „Tribunaşi” şi „Gazeta literară”. Trei ani mai târziu, a avut loc debutul editorial, cu volumul „Sensul iubirii”.
 
În decursul vieţii, a deţinut mai multe funcţii, dintre care le amintim pe cele de redactor la secţia de poezie a „Gazetei literare” şi redactor-şef adjunct la revista „Luceafărul”. În 1987, publică volumul de poezii „Epica Magna”, pentru care este distins cu premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române.
 
Laureat al Premiului Herder, Nichita Stănescu a fost considerat de critica literară unul dintre cei mai de seamă scriitori pe care i-a avut literatura română, poeziile lui depăşind granițele țării, într-o perioadă în care puțini scriitori reușeau să fie publicați în străinătate.
 
În noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983, poetul s-a stins din viaţă, la Spitalul Fundeni. Diagnosticul oficial a fost stop cardio-respirator.
 
Pe 13 decembrie 2002, a fost inaugurat Muzeul Memorial „Nichita Stănescu”, la Ploieşti, care prezintă „fenomenul Nichita” în spaţiul în care acesta s-a născut, a trăit anii copilăriei şi ai adolescenței, s-a format ca om şi ca poet. Alături de Bacovia, Barbu, Blaga şi Arghezi, Nichita se numără printre poeţii de referinţă ai României.

Iubirile lui Nichita

În ceea ce priveşte viaţa personală, în 1952, poetul s-a căsătorit cu Magdalena Petrescu, o dragoste din adolescenţă, însă cei doi se vor despărţi după doar un an. În 1962, Nichita îşi uneşte destinul cu poeta Doina Ciurea. Dragostea lor a inspirat tema volumului „O viziune a sentimentelor". Printre poeziile din volum se numără şi „Leoaică tânără, iubirea”, una dintre cele mai cunoscute creaţii ale sale.
 
 
Şi poeta Gabriela Melinescu, cu care a avut o relaţie timp de aproape zece ani, l-a inspirat pe Nichita. Cei doi s-au întâlnit în cadrul unui cenaclu condus de Eugen Barbu. Mai târziu, poetul s-a îndrăgostit de Todoriţa (Dora) Tărâţă, care a rămas alături de el până la moartea acestuia.

Nichita, omagiat la Constanţa

Cu ocazia împlinirii a 82 de ani de la naşterea lui Nichita Stănescu, Teatrul de Stat Constanţa organizează un recital de muzică şi poezie dedicat marelui poet. Programat astăzi, de la ora 19.30, recitalul va fi susţinut de Mirela Pană, Maria Tâlvan, Marian Adochiţei şi George Eugen Doinaru. Intrarea este liberă.
 
Sursa foto: Facebook.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii