Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:09 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 54 de ani de la primul zbor în spaţiu

ro

12 Apr, 2015 00:00 1658 Marime text
Pe 12 aprilie 1961, pilotul sovietic Yuri Gagarin a intrat în istorie când a orbitat Pământul în nava sa, Vostok 1, devenind astfel primul om care a ajuns în spaţiu. După un zbor de 108 minute, la o altitudine ce a variat între 175 şi 380 de kilometri, timp în care a efectuat o rotaţie completă în jurul Pământului, pe orbită, Gagarin a reintrat în spaţiul atmosferic.
 
Născut în martie 1934, într-un sat din apropiere de Smolensk, după o copilărie dificilă, Gagarin s-a pregătit pentru a deveni muncitor metalurgist. Însă pasiunea lui pentru aviaţie a fost mai puternică, iar tânărul Gagarin a fost recrutat într-o şcoală militară din Orenburg şi a pilotat pentru prima oară un avion în anul 1955.
 
El a fost selectat pentru zborul din 12 aprilie dintr-un grup de 20 de piloţi. În ciuda înălţimii sale reduse - 1,57 metri -,Gagarin a fost ales datorită rezultatelor deosebite la testele fizice. După succesul din aprilie, a realizat un turneu mondial, în ţări precum Germania, Japonia, Canada, unde a fost primit ca un erou. De atunci, s-a bucurat de un imens succes, însă șapte ani mai târziu, la 34 de ani, Yuri Gagarin şi-a pierdut viaţa într-un accident aviatic, care a stârnit numeroase controverse.
 
Pe 27 martie 1968, la ora 10.31 dimineața, după versiunea oficială, avionul MiG-15UTI în care se aflau Yuri Gagarin și copilotul Vladimir Sereghin s-a prăbuşit în apropierea satului Novoselovo, la 190 de km est de Moscova. Nu au existat supravieţuitori. Comisia care a investigat accidentul a concluzionat că echipajul aeronavei MiG-15UTI a încercat să evite un obiect străin, probabil o gâscă sau un balon meteorologic, prin realizarea unei manevre ce a făcut ca avionul să se ciocnească cu solul.
 
Deoarece existau detalii ce ridicau întrebări cu privire la împrejurările tragediei, de-a lungul anilor, au fost dezvoltate mai multe teorii ale conspiraţiei, printre ipotezele vehiculate numărându-se cea a sinuciderii, a intoxicării cu alcool şi chiar a unei coliziuni cu un OZN.
 
Sursa foto: nypost.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii