Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:27 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 54 de ani de la moartea scriitorului Camil Petrescu

ro

09 Mar, 2015 12:31 2688 Marime text
Cezar Petrescu - romancier, nuvelist, traducător și gazetar român – s-a stins din viaţă pe 9 martie 1961, la Bucureşti. Moare după o lungă suferinţă, fiind bolnav de cancer, la vârsta de 69 de ani.
 
Cezar Petrescu s-a născut la Hodora-Cotnari, judeţul Iași. A învăţat, potrivit Wikipedia, la Şcoala Agricolă Trifeşti şi a urmat liceul la Roman și, apoi, la Iași, unde își ia bacalaureatul în anul 1911. Patru ani mai târziu, obține licența în Drept.
 
Vlaicu Bârna l-a descris pe scriitorul român: „Un bărbat de statură potrivită, cap leonin pe umeri puternici, privirile şi mişcările iuţi, nervoase, ca şi vorba, radiind o energie rar întâlnită. Totdeauna ras proaspăt şi îngrijit, în costume elegante, de obicei de nuanţă gri, cu li­nia pantalonului călcată impecabil şi o cămaşă ca spuma. Ţinuta de lucru, în casă, erau puloverele de lână sau că­m­ă­şi­le cu gulerul răsfrânt şi mânecă scur­tă. De pe masa de scris nu îi lipseau nici­odată o ceaşcă mare de cafea şi maşina de spirt cu ibricul, la care umbla de mai multe ori pe zi, iar în tovărăşia acestora, tutunul şi scrumiera. Ca unealtă obijnuită de lucru, scriitorul folosea tocul de lemn cu peniţă şi călimara de cerneală".
 
A debutat la 30 de ani, cu „Scrisorile unui răzeş", iar romanele care l-au impus au fost „Întu­ne­care", despre primul război mondial, şi „Calea Victoriei", despre ora­şul modern cosmopolit, care i-au adus Pre­miul Naţi­o­nal pentru proză în 1931. Printre alte romane importante se numără „Aurul negru" şi „Fram, Ursul polar". Opera lui Cezar Petrescu cuprinde în jur de 70 de volume - romane, nuvele, piese de teatru, proză fantastică, literatură pentru copii, studii, note de călătorie şi memorialistică.
 
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii