Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:22 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 50 de ani de la moartea lui George Călinescu

ro

12 Mar, 2015 00:00 2249 Marime text
În 1964, George Călinescu a fost internat la sanatoriul Otopeni, cu diagnosticul de ciroză hepatică. Un an mai târziu, la data de 12 martie 1965, criticul literar s-a stins din viaţă, lăsând în urmă "o operă fundamentală pentru cultura poporului român", potrivit epitafului literar semnat de Geo Bogza.
 
Alături de Titu Maiorescu şi Eugen Lovinescu, Călinescu este considerat drept unul dintre cei mai importanţi critici literari români din toate timpurile.
 
Originar din Bucureşti, Gheorghe Vişan, pe numele lui adevărat, la vârsta de opt ani, a fost adoptat de familia Călinescu, în casa cărora mama lui naturală lucra ca menajeră. Tatăl său a refuzat să-l recunoască ca fiu.
 
Primele încercări literare datează din 1919. Patru ani mai târziu, a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti, apoi a studiat la Roma, cu o bursă acordată de instituţia fondată de istoricul Vasile Pîrvan. În 1936, devine doctor în Litere şi Filosofie, iar după 1944, a fost numit director al ziarului Tribuna Poporului, apoi al ziarului Naţiunea.
 
În decursul vieţii, Călinescu a fost deputat de Botoşani, a condus săptămânalul de cultură Lumea şi catedra de Istoria literaturii române la Universitatea din Bucureşti şi s-a numărat printre cei mai activi colaboratori ai revistei Contemporanul.

A scris poezii ("Lauda lucrurilor"), proză ( "Enigma Otiliei"), volume de teatru ("Ludovic al XIX-lea"), dar şi lucrări cu impresii din călătorii ("Am fost în China nouă"). De asemenea, este autorul unor studii importante despre scriitori români, precum "Opera lui Mihai Eminescu" şi "Viaţa lui Ion Creangă".
 
I-a atras atenţia lui Eugen Lovinescu, în opinia căruia George Călinescu avea "mintea cea mai ascuţită a generaţiei de astăzi. Am credinţa că mă va continua în critică literară", spunea Lovinescu. 
 
Sursa foto: revistaclipa.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii