Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:25 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc 29 de ani de la Revolta de la Braşov

ro

15 Nov, 2016 00:00 4623 Marime text
Revolta de la Brașov, de pe 15 noiembrie 1987, a fost o mișcare socială de protest împotriva politicilor economice și sociale impuse în România de către Partidul Comunist Român și de către Secretarul General al PCR, Președintele României, Nicolae Ceaușescu. 
 
Revolta a fost declanșată de către munictorii de la Uzina de Tractoare Steagul Roșu, care au ieșiți în stradă în semn de protest, față de tăierile salariale și reducerea locurilor de muncă (era planificată o reducere de 15.000 locuri de muncă la nivelul orașului Brașov).
 
La început, protestatarii au avut doar revendicări sociale, iar mai apoi au protestat împotriva regimului comunist și a lui Nicolae Ceaușescu. Munictorilor de la Steagul Roșu, li s-au alăturat munictorii de la Hidromecanica, precum și numeroși cetățeni.
 
Protestatarii au vandalizat clădirea Primăriei, aruncând în stradă portretele lui Nicolae Ceaușescu. În cursul serii centrul orașului a fost înconjurat de către forțele de securtitate și de către armată, care au împrăștiat protestatarii.
 
Au fost arestați aproximativ 300 de protestatari, care au fost condamnați în mare măsură, pentru acte de huliganism, la sentințe de aproximativ 2 ani.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii