Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:23 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 29 de ani de la moartea scriitorului Mircea Eliade

ro

22 Apr, 2015 00:00 1300 Marime text
Astăzi, se împlinesc 29 de ani de la moartea lui Mircea Eliade, membru al Academiei Române. Scriitorul s-a stins din viaţă la vârsta de 79 de ani, la Chicago, unde preda istoria comparată a religiilor. Cu putin timp înainte să moară, a fost distins cu Premiul Bordin al Academiei Franceze.
 
Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi europene şi americane, Mircea Eliade a început să scrie de la vârsta de 14 ani. După terminarea învățământului primar, potrivit Wikipedia, devine elev al Colegiului "Spiru Haret", unde i-a avut drept colegi pe Constantin Noica şi Barbu Brezianu.
 
În tinereţe, Eliade a fost jurnalist şi eseist, discipol al controversatului filosof de extremă dreapta Nae Ionescu şi membru al societăţii literare "Criterion". Vorbea fluent patru limbi străine (franceza, germana, italiana şi engleza) şi cunoştea destul de bine alte trei limbi (ebraica, persana şi sanscrita).
 
Reputația sa creştea cu fiecare lucrare apărută. Se spune că opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime şi manuscrisele. Primele sale lucrări publicate au fost "Inamicul viermelui de mătase" şi "Cum am găsit piatra filosofală".
 
În 1933, căpăta mare popularitate romanul "Maitreyi", bazat pe experienţa din India şi pe date autobiografice. Dintre alte opere ale sale, amintim "Nuntă în cer", "La ţigănci", "19 trandafiri", "Noapte de Sânziene".
 
Pe 14 iulie 1938, Eliade a fost arestat pentru susţinerea acordată Gărzii de Fier, care a fost scoasă în afara legii de regele Carol al II-lea. Reabilitatea lui a început, treptat, sub regimul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.
 
În ceea ce priveşte viaţa personală, scriitorul a fost căsătorit de două ori.
 
Sursa foto: Cinemagia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii