Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:43 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 21 de ani de la inaugurarea tunelului de sub Canalul Mânecii

ro

06 May, 2015 10:33 3176 Marime text
În urmă cu 21 ani, în ziua de 6 mai, era inaugurat tunelul de sub Canalul Mânecii, considerat de experţi „lucrarea secolului”, de către Regina Elisabeta a II-a şi preşedintele francez François Mitterrand în cadrul unei ceremonii speciale.
 
Ideea acestui tunel datează din anul 1875, când s-au început la Sangate săpăturile, acestea fiind abandonate şapte ani mai târziu. Tunelul actual a fost construit între anii 1987 şi 1994. Este un tunel feroviar submarin, care leagă vestul Franţei cu sud-estul Angliei, pe sub Canalul Mânecii. Este al doilea tunel feroviar ca lungime din lume, depăşit doar de tunelul japonez Seikan.
 
Traversarea maşinilor, autocarelor, motocicletelor şi camioanelor este asigurată de navete feroviare şi durează aproximativ 35 de minute de la peron la peron. Săpat la o adâncime medie de 40 de metri sub fundul mării, tunelul este format din trei galerii: două tunele feroviare, câte unul pentru fiecare sens, cu un diametru util de 7,6 metri şi o galerie de serviciu lată de 4,8 metri, prin care circulă vehicule speciale.
 
Sursa foto: galeriarsitektur.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii