Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 188 de ani de la moartea lui Beethoven

ro

26 Mar, 2015 09:10 2346 Marime text
Unul dintre cei mai faimoşi compozitori, Ludwig van Beethoven, s-a stins din viaţă pe 26 martie 1827, în urma unei boli de ficat. La înmormântare, care a avut loc în cimintirul Währinger, au luat parte mii de locuitori ai Vienei, cuvântul de adio fiind rostit de poetul Franz Grillparzer.
 
Beethoven a lăsat posterităţii opere impresionante, printre care se regăsesc nouă simfonii, cinci concerte pentru pian şi orchestră, un concert pentru vioară şi orchestră, 32 Sonate pentru pian, 16 cvartete pentru coarde şi „Fidelio”, singura operă lirică scrisă a maestrului.
 
Compozitorul s-a născut pe 16 decembrie 1770, în Bonn, Germania, iar în următoarea zi, a fost botezat în rit romano-catolic. Data de 16 decembrie 1770 este privită cu rezerve, deşi, potrivit mai multor lucrări de referintă, Beethoven a fost botezat pe 17 decembrie, iar la vremea respectivă, copiii erau botezați la o zi după naştere.
 
Beethoven s-a manifestat muzical de timpuriu, iar primul profesor de muzică a fost chiar tatăl său. În 1779, a început studiile cu Christian Gottlob Neefe, cel mai bun profesor din oraşul local. Datorită concertelor private pe care le-a susţinut, Beethoven devine cunocut ca un pianist virtuos şi compozitor important. Urmează o serie de concerte la Praga, Dresda şi Berlin.
 
Începând cu anul 1798, apar primele semne ale scăderii auzului, iar, conform Wikipedia, în 1818, devine complet surd. Afecţiunea nu întrerupe creaţia artistică a lui Beethoven. Mai mult de atât, cele mai importante opere ale sale au fost compuse în ultimii zece ani din viaţă, după ce a surzit complet.

Sursa foto: classicfm.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii