Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:48 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 126 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

ro

15 Jun, 2015 00:00 1517 Marime text
Astăzi, se împlinesc 126 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, supranumit „luceafărul poeziei româneşti”. Pe 15 iunie 1889, marele poet s-a stins din viaţă în casa de sănătate a doctorului Şuţu. În buzunarul de la haina pe care o purta în momentul morţii, se aflau, scrise de mână, poeziile „Viaţa” şi „Stele în cer”.
 
Ziarul Românul din 16 iunie anunţa că: „Eminescu nu mai este”. Despre moartea poetului, George Călinescu a scris: „Astfel se stinse în al optulea lustru de viaţă cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie şi peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, şi câte o stea va veşteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-şi strângă toate sevele şi să le ridice în ţeava subţire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”
 
În acelaşi an, în luna octombrie, moare şi Henrieta Eminovici, sora care îl îngrijise pe Eminescu în ultimii ani din viaţă. 
 
Mihai Eminescu s-a născut la Botoşani, într-o familie numeroasă, fiind al şaptelea dintre cei 11 copii ai lui Gheorghe şi ai Ralucăi Eminovici. Îşi schimbă numele în Eminescu, la propunerea lui Iosif Vulcan, directorul revistei „Familia”, din Pesta. Debutează cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, publicată în 1866.
 
Studiază, pentru o perioadă, la Universitatea din Viena, oraşul unde o va cunoaşte pe Veronica Micle. Între timp, publică numeroase poezii, cum ar fi „Venere şi Madonă”, dar şi basmul „Făt-Frumos din lacrimă”. În perioada 1872-1874, studiază la Berlin, ulterior, se întoarce la Iaşi, oraș în care devine director al Bibliotecii Centrale. În 1877, se mută la Bucureşti şi este numit redactor-şef la ziarul „Timpul”, unde va desfăşura o activitate publicistică remarcabilă.
 
Singurul volum de poezii tipărit în timpul vieții lui Mihai Eminescu a apărut la data de 21 decembrie 1883. Volumul „Poesii” cuprinde peste 300 de pagini, precum şi un portret al poetului. Dintre creaţiile lui Eminescu, amintim „Glossă”, „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie?”, „Luceafărul”, „O, rămâi”, „Pe lângă plopii fără soţ...”. 
 
Sursa foto: ziarulunirea.ro 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii