Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 106 ani de la naşterea lui Constantin Noica

ro

12 Jul, 2015 10:26 2857 Marime text
Filozoful şi scriitorul român Constantin Noica s-a născut pe 12 iulie 1909, în judeţul Teleorman. A debutat în revista „Vlăstarul”, în anul 1927, când era elev la Liceul Spiru Haret. Apoi a urmat Facultatea de Litere şi Filozofie din Bucureşti, pe care o va absolvi cu teza de licență „Problema lucrului în sine la Kant”.

Timp de nouă ani, Constantin Noica a avut domiciliu forţat la Câmpulung-Muscel. În această perioadă, şi-a trasat principalele coordonate ale filosofiei sale de mai târziu. În 1958, Noica a fost arestat, împreună cu ceilalţi participanţi de la seminariile private, pe care le ţinea în casa sa. Din cei 25 de ani de muncă silnică, la care a fost condamnat, Noica a executat doar şase ani la Jilava, fiind eliberat în august 1964.

Printre cele mai importante opere ale sale se numără „Jurnal Filozofic”, „Douăzeci şi şapte de trepte ale realului”, „Rostirea filozofică românească”. Ultimii ani din viaţă i-a petrecut la Păltiniş, lângă Sibiu. S-a stins din viaţă la data de 4 decembrie 1987.
 
„Orice sfat dat cuiva apropiat e impur: te priveşte şi pe tine. Dar trebuie să-l dai, dacă trimite mai departe pe celălalt; dacă-l sporeşte”, unul dintre citatele lui Constantin Noica.
 
Sursa foto: adevarul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii