Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:24 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Salvador Dali, un artist versatil cu o neobişnuită încredere în forţele proprii...

ro

11 May, 2015 11:14 2032 Marime text
O personalitate marcantă a secolului XX, pictorul spaniol Salvador Dali a spart tiparele vremurilor în care a trăit. Dali s-a născut pe 11 mai 1904.

Reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă, în copilărie, a avut parte de o atitudine rece din partea familiei şi a colegilor de clasă, din cauza numeroaselor accese de furie pe care le avea. A mers atât de departe, încât a dezvoltat un cult al personalităţii, conturat de la o vârstă fragedă. În „Jurnalul unui geniu” mărturisea că „în copilărie atât de mult m-am crezut geniu, încât până la urmă am şi ajuns”.
 
Primele încercări artistice, potrivit Wikipedia, au fost redate pe cutii de carton pentru pălării, primite de la mătuşa sa, croitoreasă de lux. Salvador Dali, în 1921, intră la Academia de Arte Frumoase San-Fernando din Madrid, însă, decepţionat de sistemul de predare, incită studenţii la proteste şi este exclus din şcoală.
 
Se duce la Paris, unde vine în contact cu ambianţa intelectuală a capitalei Franţei, în acel timp în plină efeverscenţă suprarealistă. Cu o neobişnuită încredere în forţele proprii, Dali a rimat cu talentul său şi a avut un succes impresionant în domeniul culturii. Îşi folosea visele şi reveriile drept sursă de inspiraţie pentru tablouri. Dali a fost un artist versatil, care nu s-a limitat doar la a picta, remarcându-se şi pentru contribuţiile aduse teatrului, modei şi fotografiei, printre altele.
 
Dali şi-a transcris memoriile în una dintre cele mai neobişnuite autobiografii, „Jurnalul unui geniu”. Titlul l-a ales personal. În paginile cărţii găsim o poveste sinceră, pe alocuri amuzantă, piperată cu afirmaţii extravagante. „Dacă vei juca rolul unui geniu, vei deveni unul”, unul dintre citatele rămase de la Salvador Dali.
 
Sursa foto: Pinterest
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii