Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:48 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a născut într-o zi de 19 ianuarie şi a adus o contribuţie decisivă genurilor horror şi SF

ro

19 Jan, 2017 00:00 1896 Marime text
Edgar Allan Poe, poet, romancier, nuvelist și critic literar, precursor al literaturii moderne de ficțiune științifico-fantastică, s-a născut pe 19 ianuarie 1809, într-o familie de actori.
 
Edgar Poe rămâne orfan de ambii părinţi la vârsta de trei ani, fiind adoptat de familia John Allan. După studii secundare în Liverpool şi Richmond, se înscrie în 1825 la Universitatea din Virginia, pe care este nevoit să o părăsească după un an, în urma unei vieţi extravagante, ceea ce a dus la un conflict cu tatăl său adoptiv.
 
În 1833 înregistrează primul succes cu povestirea „Manuscris găsit într-o sticlă”. Devine redactor principal al revistei Southern Literary Messenger, dar pierde postul din cauza exceselor sale alcoolice. În ianuarie 1845 publică în revista Evening Mirror celebrul său poem „Corbul”, care a provocat o adevărată senzaţie.
 
Numele lui Edgar Allan Poe este legat de publicarea primului roman poliţist din lume, „Crimele din Rue Morgue”. Cartea a schimbat, în opinia biografului Jeffrey Meyers, „istoria literaturii mondiale”.
 
A adus o contribuţie decisivă genurilor horror şi SF, însă niciuna dintre poveştile sale nu a fost mai misterioasă decât moartea lui. La data de 7 octombrie 1849, scriitorul a decedat, iar circumstanțele care au dus la moartea sa, precum și cauza decesului nu au fost elucidate nici până în prezent. Cu patru zile înainte de data morţii, Poe a fost găsit delirând pe străzile din Baltimore, îmbrăcat cu haine care nu-i aparțineau. A fost dus la Spitalul Washintgon College, unde a şi a decedat. În timpul celor patru zile petrecute în spital, scriitorul nu a fost suficient de coerent pentru a povesti cum a ajuns în starea în care era. Epitaful său, cioplit într-o placă de piatră şi prezentând un corb în relief, este: „Zise Corbul, Niciodată.”
 
Sursa foto: www.smithsonianmag.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii