Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că „Regele zgurii” își serbează azi ziua de naștere

ro

03 Jun, 2015 10:04 2622 Marime text


Rafael „Rafa” Nadal Parera (n. 3 iunie 1986) este un jucător spaniol de tenis, fost numărul 1 mondial, in prezent ocupa locul al treilea. Nadal este considerat unul dintre cei mai mari tenismeni din istorie și în opina multor experți cel mai mare jucător de tenis pe zgură din toate timpurile.

Nadal a câștigat paisprezece turnee de Grand Slam, incluzând un record de 9 French Open-uri, medalia de aur la Jocurile Olimpice, un record de 24 turnee ATP Masters Series și, de asemenea, a făcut parte din echipa de Cupa Davis a Spaniei care a câștigat finala în 2004, 2008, 2009 și 2011. A completat Grand Slam-ul carierei după câștigarea U.S. Open în 2010, fiind doar al 7-lea în istorie și cel mai tânăr în Era Open. El este doar al 2-lea tenismen care a completat Golden Slam-ul carierei (deținător al tuturor turneelor de Grand Slam și medaliei de aur la Jocurile Olimpice), după Andre Agassi. Rafael Nadal are cel puțin 2 turnee de Grand Slam pe toate cele 3 suprafețe, iarbă, zgură și hard, doar al 2-lea jucător care atinge această performanță după Mats Wilander. De asemenea este doar al 2-lea jucător care câștigă orice turneu de Grand Slam de 7 ori, egalând recordul lui Pete Sampras la Wimbledon. Depășește această barieră la French Open 2013 după ce câștigă al optulea titlu, fiind singurul jucător din istorie care câștigă orice turneu de Grand Slam de opt ori.

Nadal a avut o serie de 32 de victorii consecutive în 2008, începând la turneul de Masters Series din Hamburg și terminându-se la Cincinnati, în SUA, care include câștigarea turneelor de la Hamburg, Open-ul Frnacez (unde nu a pierdut nici un set), turneul de la Queen's Club, primul lui turneu la Wimbledon și Rogers Cup din Canada. În 2012, câștigând Masters-ul de la Monte Carlo, devinde singurul jucător care a câștigat 8 ediții consecutive ale aceluiași turneu de-a lungul istoriei tenisului, și doar al 2-lea jucator care câștigă un turneu de 8 ori în Era Open. Nadal a fost clasat pe locul nr. 2 în lume, în spatele lui Roger Federer, 160 de săptămânii consecutive, realizând astfel un alt record al tenisului mondial. În 18 august 2008 a reușit să ajungă în fruntea clasamentului ATP, păstrându-și locul până la 5 iulie 2009. A revenit pe cea mai înaltă treaptă pe 7 iunie 2010, după ce a câștigat pentru a cincea oară în carieră turneul de la Roland Garros. L-a păstrat până la 3 iulie 2011, când sârbul Novak Djokovic l-a înlocuit în fruntea clasamentului ATP. Nadal continuă să dețină locul Nr. 2 pentru un record de 238 de saptamanii (11 iunie 2012).

În 2008, lui Rafael Nadal i-a fost înmânat Premiul Prințului de Asturias pentru Sport, ca recunoștință a rezultatelor sale foarte bune în tenis.

sursa: wikipedia.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii