Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:05 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Regele naiului” s-a născut într-o zi de 6 aprilie

ro

06 Apr, 2017 00:00 2184 Marime text
6 aprilie 1941 este data naşterii celui care avea să devină un mare muzician şi un geniu al naiului. Este vorba despre Gheorghe Zamfir, care, timp de peste cinci decenii, datorită talentului şi măiestriei sale, a ridicat publicul în picioare, la fiecare spectacol, în toate colţurile lumii.
 
Supranumit „regele naiului”, Gheorghe Zamfir a manifestat interes pentru muzică de mic copil. În 1955, când avea 14 ani, tatăl său l-a înscris la Şcoala specială de muzică din București, astăzi, Liceul de Muzică „Dinu Lipatti”, cu intenția de a studia acordeonul, însă a fost acceptat la clasa de nai a profesorului Fănică Luca, unde a demonstrat o abilitate extraordinară pentru acest instrument. După examenul de Bacalaureat, se înscrie la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti.
 
Gheorghe Zamfir a adus schimbări inovatoare naiului tradițional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante conținând succesiv 22, 25, 28 şi 30 de tuburi, pentru lărgirea domeniului tonal, astfel: naiul alto (22 de tuburi), tenor (25 de tuburi), bas (28 de tuburi) şi naiul contrabas (30 de tuburi).
 
De-a lungul carierei muzicale, a realizat peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental și simfonic. Talentul său a fost confirmat şi de cele 120 de discuri de aur şi platină câştigate, precum şi de cele peste 120 de milioane de albume vândute.
Exilul, una dintre cele mai grele perioade din viaţa artistului
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii