Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:01 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Primul cosmonaut român care a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute...

ro

14 May, 2015 00:00 1988 Marime text
14 mai 1981 este data la care Dumitru Prunariu a devenit al 103-lea pământean care a ajuns în spaţiu, iar România, a 11-a ţară din lume care a trimis un cosmonaut propriu. Astăzi, se împlinesc 34 de ani de când Dumitru Prunariu a devenit primul român care a ieşit în spaţiul cosmic, intrând astfel în istorie alături de alte nume mari ale cosmonauticii mondiale.
 
Dumitru Prunariu s-a pregătit pentru acest zbor, care a durat 7 zile, 20 de ore, 42 de minute şi 52 de secunde, timp de trei ani, într-un oraş de lângă Moscova. Dintre toţi candidaţii, a fost singurul care a luat calificative maxime. Pe 14 mai 1981, urca la bordul navei Souiz-40 pentru aventura vieţii sale, alături de cosmonautul sovietic Leonid Popov, comandantul echipajului. Cei doi s-au întâlnit cu cosmonauţii sovietici Vladimir Kovalionok şi Victor Savinîh, care se aflau deja pe orbita circumterestră.
 
În decursul celor şapte zile petrecute la bordul navei, au realizat împreună 22 de experimente ştiinţifice şi s-au rotit de 125 de ori în jurul planetei. După acest zbor, Dumitru Prunariu a fost decorat cu cele mai înalte ordine ale României.
 
Originar din Braşov, cosmonautul român s-a născut într-o familie de intelectuali, tatăl său era de profesie inginer, iar mama, cadru didactic la o şcoală generală. Pasiunea pe care o are pentru zbor s-a manifestat încă din copilărie. După ce a absolvit Liceul de Matematică - Fizică nr.1 din oraşul natal, a frecventat cursurile Facultăţii de Inginerie Aerospaţială a Politehnicii Bucureştene.
 
În 2011, la aniversarea a 50 de ani de la primul zbor spaţial uman al lui Iuri Gagarin, Dumitru Prunariu a primit, împreună cu alţi astronauţi, "Medalia de Merit pentru Explorare Spaţială".
 
Sursa foto: Wikipedia.org
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii