Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:48 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Prima persoană care a primit titlul de cetăţean de onoare al Statelor Unite ale Americii...

ro

05 Apr, 2015 00:00 2136 Marime text
În urmă cu 60 de ani, unul dintre cei mai importanţi conducători din istoria lumii, lordul Winston Churchill, la vârsta de 80 de ani, se retrăgea din viaţa politică. A apus că vrea să se dedice scrisului, recunoscând, în acelaşi timp, că vârsta îi afectează capacităţile necesare pentru a lua decizii.

De la un început modest la lucruri remarcabile

Jumătate englez, jumătate american, Winston Leonard Spencer Churchill, pe numele lui complet, s-a născut în Anglia, în 1874. Tatăl său era descendent al familiei Marlborough, iar mama, Lady Randolph Churchill, fiica milionarului american Leonard Jerome.
 
Şi-a început studiile în 1888, la Harrow, o renumită şcoală de băieţi din Londra. În 1893, după trei încercări, a reuşit să treacă examenul de admitere la Sandhurst, Academia Militară Regală. Însă, după absolvire, a realizat lucruri remarcabile: a luptat pe trei continente, a câştigat patru medalii şi un Ordin de Merit, a scris cinci cărţi şi a dobândit un loc în Parlament. Toate acestea s-au întâmplat înainte să împlinească vârsta de 26 de ani.

Winston Churchill, un orator de excepţie

Churchill a servit ca prim-ministru al Marii Britanii în două mandate, între anii 1940-1945 şi 1951-1955. S-a remarcat, printre altele, şi datorită discursurilor pe care le-a susţinut. În martie 1946, în cadrul unui discurs, Churchill a folosit pentru prima dată termenul de „Cortina de fier", o sintagmă utilizată pentru a desemna linia de demarcație în Europa, între Europa Occidentală și Europa Răsăriteană, din perioada Războiului Rece. El a remarcat: „De la Stettin, la Marea Baltică, până la Trieste, la Marea Adriatică, o cortină de fier a coborât de-a curmezișul continentului". 
 
În acelaşi an, a rostit un alt discurs celebru, la Universitatea din Zürich, în care a pledat pentru crearea „Statelor Unite ale Europei”, îndemnându-i pe cetăţenii europeni să privească spre viitor. El a declarat că Europa nu îşi poate permite să alimenteze ura şi răzbunarea izvorâte din rănile trecutului şi că primul pas spre recrearea „familiei europene” a dreptății, compasiunii şi libertății era „edificarea unor State Unite ale Europei”.

Distincţii importante

Pentru operele sale, în special pentru „Al doilea război mondial”, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură, în 1953.  
 
Printr-o hotărâre a Congresului american, Winston Churchill a fost numit, în 1963, cu doi ani înainte de moartea sa, cetăţean de onoare al Statelor Unite ale Americii, devenind astfel prima persoană care a primit acest titlu onorific.
 
Pentru curajul, integritatea morală şi determinarea cu care şi-a slujit ţara, britanicii l-au ales, într-un sondaj realizat de BBC, în anul 2002, drept „cel mai mare britanic al tuturor timpurilor”, înaintea unor personalităţi importante precum prinţesa Diana, William Shakespeare sau Isaac Newton.
 
Winston Churchill s-a stins din viaţă la Londra, la vârsta de 90 de ani.
 
Sursa foto: telegraph.co.uk
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii