Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:09 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pina Bausch, una dintre figurile-cheie ale dansului modern...

ro

27 Jul, 2015 00:00 2362 Marime text
"Nu mă interesează cum se mişcă dansatorii, ci ceea ce-i mişcă pe ei", sunt cuvintele celebrei coregrafe Pina Bausch, admirată şi criticată cu aceeaşi ardoare. "Coregrafă a sufletelor", cum a fost supranumită de critici, Pina s-a născut pe 27 iulie 1940.
 
Cea care a devenit una dintre figurile-cheie ale dansului modern a început dansul târziu, la vârsta de 14 ani, la o şcoală dirijată de unul dintre cei mai influenţi coregrafi germani, Kurt Jooss. După ce a obţinut o bursă la Juilliard School din New York, a dansat la Opera din Paris. În 1962, s-a întors în Germania, unde a şi rămas până la sfârşitul vieţii sale.
 
Extrem de rezervată în ceea ce priveşte dezvăluirile din viaţa personală, Pina a acordat rar interviuri. S-a dedicat conceptului de teatru-dans, inspirată de dansul expresionist german, pe care îl practicase cu Jooss. Ea le-a dat dansatorilor replici, a înlocuit frumoasele corpuri de balet cu trupuri bătrâne şi a creat scenografii fascinante, combinând erotismul şi comicul de cabaret cu dramatismul expresionismului. Vârfurile carierei sale au fost, după mulţi critici, cele două spectacole din 1975 şi 1978, "Sacre du printemps", respectiv "Cafe Muller".
 
Iată cum descria Pina Bausch teatrul-dans pe care l-a creat: "Nu este vorba nici despre artă, nici despre competenţa tehnică a soliştilor, ci despre viaţa în sine. Ne-am dorit să găsim un limbaj pentru viaţa în sine. Există mai multe moduri în care putem fi înţeleşi de semenii noştri, în cele mai diverse situaţii. Spectacolele de dans pe care le prezentăm publicului trezesc sentimente, amintiri şi speranţe care le sunt comune tuturor fiinţelor umane", spunea coregrafa.
 
Pina Bausch s-a stins din viaţă la vârsta de 68 de ani, rămânând cunoscută pentru originalitatea spectacolelor sale.
 
Sursa foto: www.pina-bausch.de
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii