Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:50 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictorul Octav Băncilă a murit într-o zi de 3 aprilie. Ce spunea Nicolae Tonitza despre el

ro

03 Apr, 2017 00:00 2518 Marime text
Pictorul realist Octav Băncilă a decedat la data de 3 aprilie 1944, în București. În majoritatea tablourilor sale, a redat trăsăturile fizice şi spirituale ale omului simplu, din popor.
 
Rămas orfan la vârsta de patru ani, Octav Băncilă a copilărit în casa surorii sale mai mari, Sofia, căsătorită cu unul dintre fondatorii revistei „Contemporanul”. A urmat școala primară şi două clase la Liceul „Ștefan cel Mare”, apoi, în 1887, s-a înscris la „Școala de Arte Frumoase” din Iaşi. Între anii 1894–1898, şi-a continuat pregătirea profesională la „Academia de Arte Frumoase” din München.
 
În ţară, a deschis prima expoziţie personală într-o sală a Teatrului Naţional, unde a expus în jur de 100 de lucrări. Opera sa cuprinde portrete, peisaje, flori şi naturi statice.
 
Despre el, Nicolae Tonitza a spus următoarele: „Domnul Octav Băncilă este, fără îndoială, unul din meșterii pictori cu un strălucit renume în marea masă a neamului românesc. Cred că nici un pictor - de la Grigorescu încoace - nu s-a bucurat de atâta popularitate și de atâta dragoste sinceră în largile pături ale poporului ca meșterul Băncilă... Și pe bună dreptate”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii