Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:00 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 8 iulie, a apărut primul abecedar al lui Ion Creangă

ro

08 Jul, 2015 11:38 1738 Marime text
Pe 8 iulie 1868, la Iaşi, în 4.000 de exemplare, apărea manualul lui Ion Creangă, „Metodă nouă de scriere şi cetire pentru anul clasei I-a primare”. A fost scris de Creangă, un artist al condeiului, împreună cu A. Simionescu, V. Răceanu, N. Climescu, G. Ienăchescu şi C. Grigorescu: „Creangă se uni cu cinci institutori (...) spre a comunica un abecedar ca lumea. Până atunci, copiii învăţaseră să citească cum da Dumnezeu şi după cum era şi dascălul, cărţi fiind puţine şi proaste...”, declara G. Călinescu despre această lucrare.

Abecedarul a adunat tot ce era mai bun, în acele timpuri, în pedagogia avansată şi s-a vândut foarte repede, din acest motiv, în scurt timp, a fost reeditat. Timp de 20 de ani, a fost cel mai bun manual, iar în ediţia a V-a, Ion Creangă a inclus povestea „Ursul păcălit de vulpe”.

Ion Creangă s-a născut la Humuleşti, într-o familie numeroasă. Copilăria sa este cunoscută publicului prin prisma operei autobiografice „Amintiri din copilărie”. A debutat în publicaţia „Convorbiri literare” cu povestea „Soacra cu trei nurori”. Dintre creaţiile sale nemuritoare amintim „Capra cu trei iezi”, „Dănilă Prepeleac”, „Fata babei şi fata moşneagului”, „Povestea lui Harap-Alb”, „Punguţa cu doi bani”.

Surse foto: Wikipedia; webcultura.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii