Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:09 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe 3 noiembrie, în România, e marcată Ziua Vânătorilor de Munte

ro

03 Nov, 2016 00:00 2106 Marime text
În fiecare an, la data de 3 noiembrie, este marcată în România Ziua Vânătorilor de Munte. Această zi marchează constituirea, pe 3 noiembrie 1916, a primului batalion de vânători de munte din Armata Română, ca unitate de elită menită să intervină în situaţii extreme.
 
Lipsa trupelor special instruite pentru războiul din zonele muntoase a dus la înfiinţarea Corpului Vânătorilor de Munte, creat prin transformarea Şcolii Militare de Schiori din Bucureşti, în baza Ordinului nr. 234 a Marelui Cartier General.
 
Iniţial, Corpul Vânătorilor de Munte a fost organizat pe trei batalioane cu câte trei companii fiecare, în total fiind 2.000 de combatanţi. Rolul lor era de a „desfăşura operaţii independent şi în cooperare cu celelalte forţe, în teren muntos-împădurit, pe direcţii şi în raioane greu accesibile, în orice condiţii de timp şi anotimp”.
 
În ianuarie 1917, Corpul Vânătorilor de Munte a fost reorganizat în Batalionul Vânătorilor de Munte, format din cinci companii de puşcaşi, două companii de mitraliere şi o secție de transmisiuni. Ulterior, a fost ridicat un monument dedicat vânătorilor de munte şi eroilor Primului Război Mondial, la Târgu Neamţ.
 
În perioada 1995-2001, trupele de vânători de munte au desfăşurat exerciţii de instruire în comun cu forţe speciale din SUA, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Turcia, Franţa şi Italia, făcându-se un schimb util de cunoştinţe.
 
Foto: Wikipedia (coloană de vânători de munte pe Frontul de Răsărit în anul 1941)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii