Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:17 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 22 martie, Goethe, o personalitate impunătoare a culturii universale...

ro

22 Mar, 2015 00:00 1813 Marime text
Pe 22 martie 1832, Goethe, o personalitate impunătoare a culturii universale, s-a stins din viaţă, din cauza unei pneumonii. A fost înmormântat patru zile mai târziu, în Weimar. Potrivit medicului său, ultimele cuvinte ale marelui scriitor au fost: "Mehr Licht!", în traducere "Mai multă lumină!".
 
Johann Wolfgang von Goethe, pe numele lui complet, s-a născut La Frankfurt, în 1749. Mama sa era Katharina Elisabeth Textor Goethe, fiica primarului, iar tatăl, Johann Caspar Goethe, era avocat de profesie.

Încă de la o vârstă fragedă, Goethe a început să înveţe limbi străine, în paralel cu lecţiile de artă şi muzică. De asemenea, a făcut scrimă, călărie şi a studiat limbi străine vechi şi moderne. În 1763, potrivit Wikipedia, a asistat la un concert susţinut de Mozart, care atunci avea doar şapte ani.
 
După ce îi descoperă pe Shakespeare, Lessing şi Rousseau, fiind fascinat de literatură, a început să scrie un roman epistolar. De-a lungul anilor, a scris poezii, romane, nuvele, eseuri şi studii ştiinţifice. Dar cele mai importante şi impunătoare lucrări sunt "Anii de călătorie ai lui Wilhelm Meister" şi partea a doua din "Faust", apărută în 1832.

Goethe s-a impus nu doar ca scriitor, ci şi prin contribuţiile aduse în domeniul ştiinţei - a fost geolog, botanist, anatomist, fizician, istoric al ştiinţelor.
 
Sursa foto: simplereminders.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii